Cursus voor 'verkeershufters'

DEN HAAG - Verkeersminister Camiel Eurlings heeft maandag het startsein gegeven voor een strengere aanpak van 'verkeershufters'. Een bestuurder van een auto, vrachtwagen of bus die veel te hard rijdt, rechts inhaalt of vlak achter zijn voorligger rijdt ('bumperkleven') kan vanaf 1 oktober op cursus worden gestuurd.

Deze speciale cursus van drie dagen, bovenop de eventuele boete voor de overtreding, is voor eigen rekening van de overtreder, die 750 euro kwijt is. De verkeerspolitie moet dan wel iemand tot stoppen manen die over de schreef gaat, om diens identiteit vast te stellen.

Een overtreding op kenteken met camerabeelden constateren, geldt niet. Een meldpunt voor 'aso-rijders' helpt, maar zo'n telefoontje is volgens hoofdcommissaris Bert Wijbenga ook niet afdoende. . ''Met zo'n ingrijpende maatregel moet je zeker weten dat de identiteit niet discutabel is. De politie heeft opdracht om die te controleren'', aldus Wijbenga, portefeuillehouder Verkeer in de Raad van Hoofdcommissarissen. Hij bezwoer verder dat de politie wel degelijk voldoende mensen heeft om deze wegmisbruikers aan te houden, hoe arbeidsintensief deze aanpak ook is.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat over de cursussen. Blijft iemand weg, dan wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard tenzij hij binnen drie jaar alsnog de cursus met goed gevolg aflegt. CBR-woordvoerder Hans Fontein verwacht de eerste groep van twaalf cursisten in januari.

Per 1 oktober begint ook de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA). Dat is een cursus van twee dagdelen voor beginnende, veelal jonge bestuurders, die nog geen vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en zijn betrapt met een slok op. De grens ligt al bij 0,5 promille, ofwel twee glazen bier of wijn. Het idee is dit ongewenste gedrag vroegtijdig te doorbreken. Ook hier draait de cursist op voor de kosten van 350 euro. (ANP)

Meer over