Cursus voor prostitué die stopt

AMSTERDAM - De gemeente steekt 1,7 miljoen euro in de hulp voor prostitués (mannen en vrouwen) die uit het vak willen stappen en slachtoffers van mensenhandel. Het geld is verstrekt door het rijk in het kader van de landelijke Regeling Uitstapprogramma's Prostituees (Rups). De rijkssubsidie wordt de komende twee jaar gebruikt om tweemaal zoveel ex-prostitués en slachtoffers van mensenhandel te helpen.

"Vrouwen en mannen die werkzaam zijn geweest in de prostitutie lopen, net als slachtoffers van mensenhandel, tegen problemen aan bij het vinden van werk," aldus een woordvoerster wethouder Marijke Vos. "Met het geld worden bijvoorbeeld weerbaarheidscursussen aangeboden." De cursussen moeten het sociaal functioneren te verbeteren.

Als werknemer moeten voormalige prostitués bijvoorbeeld leren dat ze niet alles hoeven te doen wat de baas zegt. Het uitstapprogramma in Amsterdam bestond al langer. Het vorig jaar opgezette gezondheidscentrum voor prostituees, P&G292, wist met het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel (ACM) dit jaar al zeventig vrouwen een loopbaanontwikkelingtraject aan te bieden. (HET PAROOL)

Het Prostitutie- & Gezondheidscentrum aan de Nieuwezijds Voorburgwal 292 in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Het Prostitutie- & Gezondheidscentrum aan de Nieuwezijds Voorburgwal 292 in Amsterdam. Foto ANP
Meer over