Curatoren Slotervaart: gemeente brengt betalingen in gevaar

De curatoren van het MC Slotervaart hebben de gemeente Amsterdam aansprakelijk gesteld, nadat die donderdagochtend heeft aangekondigd het pand van het Slotervaartziekenhuis op te eisen.

Malika Sevil en Bas Soetenhorst
null Beeld anp
Beeld anp

'Met de aangekondigde onteigeningsprocedure door de gemeente Amsterdam staat de volledige betaling van crediteuren (thans geschat op circa 45 miljoen euro) in het faillissement van MC Slotervaart op de tocht', stellen de curatoren Marc van Zanten en Marlous de Groot.

De curatoren vinden het plan dat vastgoedbedrijf Zadelhoff heeft aangeboden 'de beste optie voor de schuldeisers'. Zadelhoff maakte vorige week vrijdag bekend dat het 45 miljoen wil uitlenen aan de oud-eigenaren van MC Slotervaart, onder wie Loek Winter. Met dat geld kunnen zij de schuldeisers betalen. 'Het komt zelden voor dat alle schuldeisers na het uitspreken van een faillissement hun vordering voor 100% betaald krijgen',' stellen de curatoren. 'Die kans dient zich nu aan bij MC Slotervaart'.

De gemeente doorkruist dit plan met een onteigeningsprocedure, maar nu waarschuwen de curatoren dat schuldeisers met deze ingreep 'naar verwachting geen volledige betaling ontvangen'. De curatoren stellen de gemeente aansprakelijk voor het bedrag dat de schuldeisers hierdoor mislopen.

Eerder heeft de gemeente volgens de curatoren aangegeven niet bereid te zijn een bedrag van 45 miljoen euro te willen betalen voor het pand. 'Daarom voorzien curatoren dat de schuldeisers ingeval van een onteigeningsprocedure slechter af zijn', staat in een reactie op de onteigeningsprocedure.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over