Cultheld Suk meest effectieve spits in Eredivisie

Ajax liet Hyun-Jun Suk afgelopen zomer transfervrij vertrekken. In Amsterdam zagen de hoofdstedelingen geen toekomst weggelegd voor de Zuid-Koreaan, maar mogelijk krijgt de club daar nog spijt van.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Uit cijfers van Voetbal International blijkt dat de aanvaller van FC Groningen de effectiefste speler in de Eredivisie is. In 240 minuten voor de club van Pieter Huistra scoorde hij vijf keer, wat neerkomt op bijna één doelpunt per speelhelft (48 minuten).

Suk wordt gevolgd door SC Heerenveen-veteraan Gerald Sibon (51 minuten) en Ajax' Dimitri Bulykin (53). John Guidetti (67) blijft Eredivisie-topscorer Bas Dost (101) van Heerenveen voor. De Zweedse Feyenoord-spits heeft er dit seizoen 18 inliggen, één minder dan Dost.

Gisteren kreeg Suk voor het eerst een basisplaats in de Euroborg. Tegen PSV betaalde de spits dat vertrouwen gelijk uit met twee treffers. Vooral de tweede, van 45 meter na een misverstand in de Eindhovense defensie, was van grote schoonheid.

Suk meldde zich oktober 2009 plotseling aan de poorten van trainingscomplex De Toekomst bij Ajax. Zonder uitnodiging verzocht hij om een proeftraining en -wedstrijd. Die kreeg hij van toenmalig trainer Martin Jol en Suk verdiende zelfs een contract.

De Aziaat kwam tot drie wedstrijden in de hoofdmacht, maar verwierf wel gelijk de status van cultheld in de Arena. Suk wist niet wat hem overkwam toen hij tijdens het warmlopen steevast werd toegezongen door de Amsterdamse aanhang.

In de Euroborg is Suk minstens even populair als in de hoofdstad. Tijdens de wedstrijd tegen PSV gisteren kreeg hij zelfs een publiekswissel. Even baalde hij dat hij naar de kant moest, maar al snel had hij door waarom hij werd gewisseld. De brede glimlach kwam weer eens tevoorschijn.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over