Cuba wil verkopen auto's en huizen toestaan

Het hebben van een auto in Cuba stond vijftig jaar lang garant voor sleutelen, veel poetsen, en zo nu en dan opkalefateren met een lik verf. Ging er iets stuk dan had de trotse eigenaar met recht 'pech'. Verkopen van het schrot kon alleen maar als de wagen vóór 1959 was gekocht, en over het kopen van een nieuwe voiture kon de Cubaan alleen maar dromen. Daar komt nu mogelijk verandering in.

David van der Heeden
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Onder het strict communistische regime was 'bezit' sowieso een heikel punt. Naast een auto van een halve eeuw oud, was de gemiddelde Cubaan daarom ook veroordeeld tot zijn huis. Verkopen voor geld was schier onmogelijk. Wie behoefte had aan een ander uitzicht kon hooguit overgaan tot woningruil. Cuba zucht sinds de revolutie dan ook onder een enorm huizentekort.

Voor het eerst sinds vijf decennia is er zicht op verandering. De Cubaanse autoriteiten, gesteund door President Raul Castro's gematigd hervormingsgezinde politiek, werken aan plannen die het Cubanen toestaat elke auto te kopen die ze kunnen betalen. Ook wordt het privé kopen, en/of verkopen, van een huis mogelijk. Met de restrictie dat er over de verkoop belasting wordt betaald én men slechts één huis bezit.

Met de versoepeling hoopt Cuba schot te brengen in de economie van het communistische eiland. Ook zou de vrije koop, en verkoop, van auto's en huizen een eind moeten maken aan de wijdverbreide corruptie en zwarte handel in Cuba. Wat rest is de vraag 'waar haalt een Cubaan het geld vandaan om een moderne auto of nieuw huis te kopen?'

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK
Binnenkort verleden tijd? © THINKSTOCK Beeld
Binnenkort verleden tijd? © THINKSTOCK
Meer over