CU: premier, blijf thuis

DEN HAAG - De coalitie blijft verdeeld over de aanwezigheid van premier Jan Peter Balkenende bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Nu minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen concludeert dat de mensenrechtensituatie in China er de laatste maanden alleen maar op achteruit is gegaan, roept de ChristenUnie Balkenende opnieuw op vrijdag bij de openingsceremonie verstek te laten gaan.

De mensenrechtensituatie in China is de laatste maanden 'op sommige punten' verslechterd. Activisten zijn gearresteerd, onder huisarrest geplaatst of gedwongen Peking tijdelijk te verlaten, schrijft Verhagen aan de Tweede Kamer.

'Het is duidelijk dat de Chinese autoriteiten de Olympische Spelen tot een succes willen maken en daartoe risico's op incidenten en mogelijke negatieve publiciteit zo veel mogelijk willen beperken,' staat in de brief. Maar Verhagen schrijft ook dat Balkenende gewoon volgens plan naar de Spelen gaat.

''Onverstandig en ongepast,'' oordeelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die opmerkt dat Nederland daarmee samen met Finland, Roemenië, Letland en Frankrijk tot een kleine minderheid in Europa behoort. ''De openingsceremonie is echt bedoeld ter promotie van het gastland. Engeland, Duitsland en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties hebben dat heel goed begrepen.''

Voordewind heeft zelfs nog even overwogen de Tweede Kamer terug te roepen van het reces. ''Maar dat heeft alleen zin als partijen in beweging komen op dit dossier. En daar lijkt het niet op.''

De twee grotere regeringspartijen CDA en PvdA hebben meteen laten weten dat Balkenende en staatssecretaris van Sport Jet Bussemaker gewoon moeten gaan. Ze verwachten dat Nederland de mensenrechten het beste kan dienen door die in China aan de orde te stellen. Dat is overigens ook de opvatting van burgemeester Job Cohen, die vanmorgen naar China vertrok.

PvdA-Kamerlid Luuk Blom verwacht 'ferme taal' van Balkenende en Bussemaker als zij straks bij de opening van de Spelen aanwezig zijn. Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops is dialoog de beste manier om de situatie in het land op de langere termijn te verbeteren.

VVD-Kamerlid Hans van Baalen wil Balkenende niet verbieden te gaan, al zou hij dat zelf niet doen. (BART VAN ZOELEN)

''Onverstandig en ongepast,'' oordeelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind over de aanwezigheid van Balkenende bij de openingsceremonie Beeld
''Onverstandig en ongepast,'' oordeelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind over de aanwezigheid van Balkenende bij de openingsceremonie
Meer over