Update

Cruz stapt uit race, Trump gedoodverfde kandidaat

Ted Cruz stapt uit de race om de Amerikaanse presidentsnominatie. Dat heeft de politicus in de nacht van dinsdag op woensdag meegedeeld na een nieuwe nederlaag in de voorverkiezingen. Donald Trump won eerder op de dag de staat Indiana overtuigend en is nu de gedoodverfde Republikeinse kandidaat.

Ted Cruz bij zijn afscheidstoespraak met zijn vrouw Heidi. Beeld REUTERS
Ted Cruz bij zijn afscheidstoespraak met zijn vrouw Heidi.Beeld REUTERS

De winst van Trump was een harde klap voor Cruz die hoopte in Indiana het tij van zijn nederlagen te keren. Maar de miljardair haalt met zijn overwinning 45 gedelegeerden binnen. Om kandidaat te worden voor de Republikeinse nominaat zijn 1237 gedelegeerden nodig. Volgens persbureau AP heeft Trump na zijn winst in Indiana 1041 gedelegeerde. Cruz bleef achter op 565, John Kasich staat op een derde plek met 152 gedelegeerden.

Dat betekent dat de Republikeinse partij zich neer moet leggen bij een overwinning van Trump. En dat lijkt ook zo te zijn, zo twitterde een partijbons. '@realDonaldTrump wordt de vermoedelijke @GOP nominee, we moeten ons verenigen en ons richten op het verslaan van @HillaryClinton #NeverClinton'. Dat betekent dat de partijconventie in juli een formaliteit wordt waarin de Republikeinen Trump zullen aanwijzen als de man die de Democraten moet verslaan.

,,We hebben het alles gegeven wat we hadden, maar de kiezers kozen een ander pad'', stelde Cruz tijdens zijn afscheidstoespraak.

Donald Trump. Beeld epa
Donald Trump.Beeld epa

Sanders wint bij Democraten

Volgens Amerikaanse media heeft Bernie Sanders in Indiana meer stemmen binnengehaald dan Hillary Clinton. Aan de Democratische kant was het lang spannend omdat er niet genoeg stemmen waren geteld om een winnaar aan te wijzen. Zowel Clinton als Sanders haalden volgens de eerste uitslagen zo'n 50 procent van de stemmen binnen. Sanders heeft ondanks deze overwinning geen kans om de genomineerde te worden. Maar hij liet na de uitslag weten voorlopig niet op te geven.

Ook de Republikeinse underdog John Kasich weet van geen ophouden. Hij is niet van plan het voorbeeld van Cruz te volgen. ,,Nu, meer dan ooit, zijn er twee paden'', twitterde de gouverneur van Ohio nadat Cruz had aangekondigd zijn campagne stop te zetten. Kasich kan echter alleen de Republikeinse kandidatuur in de wacht slepen als Trump niet het benodigde aantal van 1237 gedelegeerden achter zich krijgt. Republikeinen hebben dan op hun partijconventie in juli de mogelijkheid een andere kandidaat aan te wijzen.

De bizarre uitslagavond volgde dinsdag op een dag waarin Cruz zijn tegenstander door het slijk haalde. Volgens hem heeft Trump een instabiele persoonlijkheid en is hij een narcist. Trump had gewezen op een artikel van sensatieblad National Enquirer waarin de vader van Cruz wordt gelinkt aan de moordenaar van John F Kennedy.

Bernie Sanders Beeld afp
Bernie SandersBeeld afp
Meer over