Cruciale voorverkiezingen in VS

WASHINGTON - In 24 staten in de VS worden vandaag voorverkiezingen gehouden door de Democratische en de Republikeinse partij. Voor de republikeinen kan deze 'Super Tuesday' doorslaggevend worden.In de Democratische partij is de tweekamp tussen de senatoren Hillary Clinton en Barack Obama waarschijnlijk nog te spannend om vast te stellen wie de gedelegeerden of kiesmannen op de partijconventie komende zomer als presidentskandidaat voor de partij aanwijzen. Bovendien is het kiesstelsel bij de Democraten ingewikkelder tijdens de voorverkiezingen, maar ook op de conventie in augustus zelf waar circa een vijfde van de 4049 gedelegeerden uit partijprominenten bestaat die dan zelf hun keuzes maken.

Leden van beide partijen kiezen dinsdag ongeveer de helft van de gedelegeerden voor hun conventie in augustus of september. In drie staten houden dinsdag alleen de Democraten voorverkiezingen en in twee alleen de Republikeinse partij. In de overige negentien staten, waar bijna de helft van de bevolking van de Verenigde Staten woont, houden beide partijen verkiezingen.

De Republikeinse senator uit Arizona, John McCain, loopt in peilingen zoals die van de Washington Post en de omroep ABC over het algemeen met 48 procent ver voor op zijn voornaamste rivaal Mitt Romney, die op 24 procent van de Republikeinse kiezers stond. Maar er zijn ook aanzienlijke plaatselijke verschillen. De voormalige gouverneur van Massachusetts Romney lag in peilingen in de cruciale staat Californië met 40 procent voor op McCain die het daar met 8 procent minder zou moeten stellen.

De Republikeinse conventie van 2380 kiesmannen bestaat straks uit vrijwel uitsluitend gedelegeerden die zijn afgevaardigd door de kiezers uit de voorverkiezingen. In veel staten krijgt bij de Republikeinen - in tegenstelling tot bij de Democraten - de kandidaat met de meeste stemmen alle kiesmannen van die staat op de conventie toebedeeld.

De staten Californië, New York, Illinois, New Jersey, Massachusetts en Georgia worden als Democratische hoofdprijzen gezien. Ze leveren de meeste gedelegeerden op. Bij de Republikeinen zijn het vooral de eerste drie van die staten die veel opleveren. (ANP)

undefined

Meer over