Crisis? We blijven auto's kopen

Kredietcrisis of niet, het aantal verkochte auto's in Nederland is de afgelopen drie maanden vrolijk gestegen. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Kredietcrisis of niet, het aantal verkochte auto's in Nederland is de afgelopen drie maanden vrolijk gestegen. Foto ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM - Kredietcrisis of niet, het aantal verkochte auto's in Nederland is de afgelopen drie maanden vrolijk gestegen. Maand na maand meldt het CBS dat het vertrouwen van consumenten in de economie een dieptepunt heeft bereikt. Grote aankopen zouden worden uitgesteld.

Maar de verkoop van nieuwe auto's stijgt nog net zo hard als vorig jaar. Tot september zijn 421.340 auto's verkocht, 1,2 procent meer dan in de eerste negen maanden van 2007. In september stegen de verkopen ruim 2 procent.

Wel lijkt er een verschuiving gaande van de duurdere automerken naar de wat goedkopere aanbieders. Mercedes verkocht bijna zevenhonderd auto's minder. De verkopen bij Aston Martin en Hummer daalden circa 20 procent, maar Ferrari en Lamborghini bleven op peil. BMW echter bijna tweeduizend auto's méér. Van budgetmerk Daihatsu werden veertienhonderd auto's meer verkocht, van Nissan bijna dertienhonderd auto's meer, en dan met name de kleine wagens van het merk.

Eerder bleek al dat de consumenten vrolijk blijven besteden, ook aan grote aankopen. Wel is de meubel- en keukenbranche in mineur, maar dat komt ook door de afname van het aantal verhuizingen. (HET PAROOL)

Meer over