Crisis Syrië schrikt Transavia niet af: in de winter naar Beiroet

Vakantievlieger Transavia zet komend winterseizoen vol in op het Midden-Oosten. Die keuze is opvallend, gezien de burgeroorlog in Syrië, oplopende internationale spanningen en de 1,8 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon.

Herman Stil
Beiroet in de lente Beeld afp
Beiroet in de lenteBeeld afp

De vakantiemaatschappij start eind dit jaar met vluchten van Schiphol naar Beiroet in Libanon. Volgens de maatschappij zijn er geen veiligheidsbezwaren voor vluchten naar het buurland van Syrië, waar al jaren een burgeroorlog met een internationaal tintje woedt.

Vorige week nog waarschuwden de Europese luchtvaartautoriteiten voor vluchtverstoringen in het luchtruim van Libanon vanwege de Amerikaanse, Franse en Britse bombardementen op Syrië.

Volstrekt veilig
De maatschappij gaat vanaf november twee keer per week van Schiphol naar Beiroet vliegen, als enige Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

"We hebben samen met KLM heel goed uitgezocht hoe de actuele situatie in Libanon nu is," zegt een woordvoerder van Transavia. "Beiroet is volstrekt veilig om naartoe te reizen, en dat zal voorlopig zo blijven. Bovendien vliegt Transavia Frankrijk al langer vanuit Parijs met veel succes naar Beiroet."

Reizigers gaan wel op vakantie naar een land waar meer dan een miljoen - volgens de VN mogelijk zelfs 1,8 miljoen - Syrische vluchtelingen vaak in slechte omstandigheden in kampen leven, waaronder kampen in de voorsteden van Beiroet.

Dat leidde vorig jaar nog tot spanningen, waarbij premier Saad Hariri van 'een tikkende tijdbom' sprak.

Transavia denkt de 378 stoelen per week gemakkelijk vol te krijgen, ook als de burgeroorlog in Syrië verslechtert en de spanningen daarover tussen Rusland, Turkije en het westen toenemen.

Afschrikken
"We zijn niet bang dat de situatie in Syrië reizigers zal afschrikken om naar het Midden-Oosten te boeken. Het is aan ons en aan de touroperators waarmee we samenwerken om het publiek te overtuigen van het uitgaansleven, het strand en de stad Beiroet."

De timing van de bekenmaking, net na de Westerse aanvallen op Syrië is toeval. "We moeten toch het winterseizoen plannen en willen reizigers niet de mogelijkheid onthouden om nu al te boeken."

Monaco van Midden-Oosten
De maatschappij profileert de stad als 'het Monaco van het Midden-Oosten', een naam die Beiroet in de jaren zestig en vroege jaren zeventig kreeg totdat burgeroorlogen, politieke crises, terreuraanslagen, Iraanse en Syrische invloed en Israëlische aanvallen de stad synoniem maakte voor oorlog en terreur.

In 2006 staakte KLM haar vluchten naar Beiroet. Libanon was toen strijdtoneel tussen Israël en de door Iran en Syrië gesteunde terreurbeweging Hezbollah waarbij Israël het vliegveld van Beiroet bombardeerde.

Eilat
Ook voegt Transavia vanaf Schiphol Eilat in Israël aan het winterschema toe. Volgens de maatschappij is de stad in het uiterste zuiden van de Negevwoestijn een prima alternatief voor winterzonbestemmingen als Dubai en de Canarische eilanden.

In vergelijking met de afgelopen winter voegt Transavia tussen november en april 123.000 vliegtuigstoelen extra toe, ondanks de groeistops in Eindhoven en Schiphol. Naast Eilat en Beiroet komt er vanuit Eindhoven nog de Poolse stad Krakau bij.

De maatschappij zal komende winter waarschijnlijk ook nog van Schiphol naar Kaapverdië vliegen. "Maar daar zijn we nog mee bezig."

Ook nu nog zijn in Beiroet veel door oorlog en aanslagen beschadigde gebouwen te zien Beeld afp
Ook nu nog zijn in Beiroet veel door oorlog en aanslagen beschadigde gebouwen te zienBeeld afp
Meer over