Update

Criminelen doelwit schietpartij in De Pijp

Een onbekende heeft in de nacht van zondag op maandag rond half één vele kogels afgevuurd op café Zuid in De Pijp, waar op dat moment meerdere criminelen binnen waren. Vanuit het café is teruggeschoten, waarna de daders zijn gevlucht. Zeker twee mannen raakten gewond.

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld -
Beeld -

Eén slachtoffer is aan zijn nek geraakt en in het ziekenhuis meteen geopereerd. De andere man raakte lichter gewond. De toestand van de beide mannen is stabiel. Een getuige zag een scooter wegrijden, maar het is niet bekend of daarop de schutter zat of iemand die uit het café wegvluchtte.

Top 600-lijst
De slachtoffers zijn wel bekenden van de politie, maar niet voor zware misdrijven. Eén van hen is een Amsterdammer van begin twintig, die op de Top 600-lijst van jonge, veelplegende criminelen staat. De afgelopen jaren werd hij vervolgd voor een inbraak en meerdere diefstallen en pogingen daartoe. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij een woningoverval op een medewerker van een coffeeshop, waarbij zo'n drieduizend euro en een paar dure jassen werden gestolen.

Een medeverdachte in die zaak kreeg een jaar cel. De advocaat van de gewonde man wil desgevraagd niet reageren. Het andere slachtoffer is een Amsterdammer van eind dertig, die enkel voor heel kleine zaken is vervolgd.

De beschieting lijkt gericht op een of twee criminelen uit de Diamantbuurt met een langere staat van dienst die ook in het café stonden. Eén van beiden zou hebben teruggeschoten en de schutter zo hebben verjaagd.

Plofkraken
De ander was net vrij na een celstraf voor plofkraken. Op hem is exact een jaar geleden een moordaanslag gepleegd in de Diamantbuurt. Twee mannen namen hem toen onder vuur bij een huis van familieleden van hem in de Carillonstraat. Hij werd in zijn been geraakt, maar kon wegrennen.Op rolluiken van het café staan teksten gespoten: 'omerta' (zwijgplicht) en 'weet wat je doet'. Kennelijk wordt van het doelwit gevreesd dat hij met de politie gaat praten.

Het is de zoveelste wilde schietpartij in de stad waardoor waarschijnlijk volstrekt onschuldigen zijn geraakt en waarbij het aan geluk is te danken dat het niet slechter is afgelopen. De recherche laat overigens weten dat niet met een automatisch wapen is geschoten.

Kogelgaten
Enkele uren na de schietpartij in De Pijp werd ook een café beschoten in de Ruys de Beerenbrouckstraat in Geuzenveld. In een raam van het café zitten twee kogelgaten. De kroeg was al dicht. Ook een huis aan de Cornelis Vriendstraat, om de hoek, is door een kogel geraakt, waarschijnlijk tijdens het schieten op het café. Niemand raakte gewond.

De politie ziet geen aanwijzingen dat de beschietingen van beide café's iets met elkaar te maken hebben.

Meer over