Crimineel: 'Ridouan Taghi gaf opdracht moord Martin Kok'

Een Utrechtse crimineel die vastzit in een Marokkaanse cel heeft verklaard dat het voortvluchtige misdaadkopstuk Ridouan Taghi de opdracht gaf voor de moord op Martin Kok. Advocaten twijfelen aan die verklaring: is er in Marokko gemarteld?

Maarten van Dun en Paul Vugts
Ridouan Taghi staat op de Nationale Opsporingslijst en wordt internationaal gezocht. Beeld Politie
Ridouan Taghi staat op de Nationale Opsporingslijst en wordt internationaal gezocht.Beeld Politie

Meerdere goed ingevoerde bronnen bevestigen dat de Utrechtse crimineel Anouar B. (27) heeft gezegd dat de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi de opdracht gaf voor de moord op misdaadblogger Martin Kok.

Dat vertelde B. tijdens verhoren in de Marokkaanse gevangenis, waar hij verklaringen aflegde over de moord op Kok. Bij een deel van die verhoren waren Nederlandse rechercheurs aanwezig. Vermoedelijk heeft B. meer namen genoemd.

Het Openbaar Ministerie zegt 'geen enkele aanwijzing' te hebben dat B. in Marokko slecht is behandeld.

De opsporingsdiensten zoeken Ridouan Taghi en diens compagnon Said Razzouki reeds voor het geven van meerdere moordopdrachten. Beiden staan op de Nationale Opsporingslijst en worden internationaal gezocht. Kroongetuige Nabil B., wiens onschuldige broer in maart werd vermoord, beschuldigt Taghi en Razzouki al van het geven van liquidatieopdrachten.

Uitspraken
De verklaring die Anouar B. in Marokko heeft afgelegd is brisant: een tweede crimineel vertelt justitie nu over moordopdrachten door Taghi.

Anouar B. heeft in de verhoren ook uitspraken gedaan over de mogelijke uitvoerders van de liquidatie van Martin Kok, in de avond van 8 december 2016, op de parkeerplaats van een seksclub in Laren.

Zo zegt Anouar B. in de verhoren dat hij details over de liquidatie van Kok heeft gehoord van de Utrechtse Achraf B. (25), die door justitie al wordt vervolgd voor de moord. Achraf B. zou aan Anouar B. hebben verteld dat hij tijdens de liquidatie bij de seksclub aanwezig was. Die verklaring past bij het beeld dat justitie heeft van de dag van de moord.

Dna op de bom
De in Marokko gedetineerde Anouar B. zat eerder zélf vast voor betrokkenheid bij een poging Martin Kok in 2016 met een zeer krachtige bom te vermoorden, toen Kok bij restaurant Klein Kalfje aan de Amstel dineerde. Hoewel zijn dna op de bom was gevonden, zag de rechtbank onvoldoende bewijs hem langer vast te houden.

Achraf B. in de rechtbank. Beeld anp
Achraf B. in de rechtbank.Beeld anp

Nu zit hij in een Marokkaanse cel vanwege zijn vermoede rol bij een mislukte liquidatie in Marrakech. Twee vermoedelijk Amsterdamse schutters schoten toen op een caféterras een student dood, de zoon van een hoge Marokkaanse rechter. Waarschijnlijk hadden zij een Marokkaans-Nederlandse crimineel op het oog. De Marokkaanse opsporingsdiensten denken dat Anouar B. die aanslag aanstuurde.

Mishandeld en gemarteld
De advocaat van Anouar B., Louis de Leon, zegt niets te weten over verklaringen van zijn cliënt, met wie hij naar eigen zeggen niet in contact kan komen. "Iedereen weet dat verdachten in Marokko veelvuldig worden mishandeld en gemarteld. Dat de Nederlandse justitie nu zegt dat daarvoor geen aanwijzingen zijn, vind ik een gotspe. Het Rode Kruis zei in de Tweede Wereldoorlog ook dat er in Theresienstadt niets aan de hand was."

Het pakketje met de bom onder de auto van Martin Kok. Beeld Vlinderscrime.nl
Het pakketje met de bom onder de auto van Martin Kok.Beeld Vlinderscrime.nl

Ook Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, noemt de omstandigheden van het verhoor van B. 'zeer zorgwekkend.'

Weski: "Het is uiterst discutabel dat Nederland afreist om iemand te horen in dit soort landen, waar de rechten van verdachten volgens tal van internationale organisaties met de voeten worden getreden. Nu produceert justitie een verslagje van een verhoor, terwijl de meningen van de aanwezigen verschillen over wat daar is gezegd. Wat er gezegd zou zijn, zou bovendien van horen zeggen zijn geweest. Dit alles is voor de verdediging volstrekt oncontroleerbaar."

Onvoldoende bewijs
Guy Weski, de advocaat die Achraf B. bijstaat in het proces over de liquidatie van Kok, wil dat de rechtbank onderzoekt hoe de verklaringen tot stand zijn gekomen.

Naast Achraf B. wordt ook de Utrechtse Zakaria A. verdacht van de moord op Kok, al trok justitie zijn dagvaarding deze week in omdat het bewijs tegen A. vooralsnog onvoldoende is.

De advocaat van Zakaria A., Jan-Hein Kuijpers, benadrukt dat Anouar B. in zijn verklaringen heeft gezegd dat hij niets weet van betrokkenheid van Zakaria A. bij de moord. Kuijpers is niet te spreken over de gang van zaken rond de verklaringen. "Deze voor mijn cliënt ontlastende verklaring is al in maart afgelegd, maar bewust buiten het dossier gehouden door justitie."

Meer over