Crimineel maakt gebruik van euro

AMSTERDAM - Criminele netwerken maken steeds vaker gebruik van de euro als betaalmiddel. Dit staat in een rapport van de Canadese misdaadbestrijder Criminal Intelligence Service dat vandaag is gepubliceerd.

Volgens het rapport wordt bij de handel in drugs of organen steeds vaker afgerekend in euro's. Ook bij creditcardfraude, identiteitsfraude en het illegaal kappen van bomen krijgt de Europese munt geregeld de voorkeur.

De overstap heeft volgens de Canadese misdaadbestrijders te maken met de flinke waardedaling van de dollar sinds 2002. In dat jaar was één euro voor het eerst sinds de invoering in 1999 meer waard dan één dollar. Dit jaar bereikte de euro een voorlopige piek van ongeveer 1,60 dollar, waarna de munt weer is gedaald tot 1,50 dollar.

Nederland is volgens de Canadese opsporingsautoriteiten met België nog steeds de grootste leverancier van de psychedelische drug ecstasy (xtc), maar ondervindt daarbij toenemende concurrentie uit Canada, staat in het rapport te lezen. 'Canada is een belangrijke leverancier voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt en exporteert omvangrijke hoeveelheden naar de Verenigde Staten en in wat mindere mate naar Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.'

Volgens de Canadese misdaadbestrijders wordt het gebruik van ecstasy steeds gevaarlijker. Producenten zouden in de drug steeds grotere hoeveelheden methamphetamine verwerken dan in het verleden. De kans op verslavingsverschijnselen bij gebruikers neemt daardoor toe.

Uit het rapport blijkt verder dat zeker 22 procent van alle sigaretten die in Canada worden verkocht, illegaal is. Ze zijn over de grens gesmokkeld om de torenhoge invoerrechten, btw en accijns te ontduiken. (HET PAROOL)

De overstap heeft volgens de Canadese misdaadbestrijders te maken met de flinke waardedaling van de dollar sinds 2002. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
De overstap heeft volgens de Canadese misdaadbestrijders te maken met de flinke waardedaling van de dollar sinds 2002. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over