Crimineel El Ajjoudi doodgeschoten in Zuid

In de Cornelis Springerstraat in de Tellegenbuurt in De Pijp is woensdag rond 19.00 uur de Amsterdamse crimineel Anass el Ajjoudi (29) geliquideerd.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Het ambulancepersoneel heeft nog lange tijd geprobeerd de man te reanimeren Beeld ANP
Het ambulancepersoneel heeft nog lange tijd geprobeerd de man te reanimerenBeeld ANP

Hij werd door onbekenden neergeschoten. Omwonenden probeerden nog te helpen bij de reanimatie, maar dat was tevergeefs.

El Ajjoudi stond al lang op een dodenlijst. Hij behoorde tot de groep van Houssine A. en Benaouf A., die is verwikkeld in een onderwereldvete die sinds 2012 al meer dan twintig veelal jonge Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost.

Twee mannen
Getuigen zagen zeker twee mannen op het slachtoffer aflopen, dat te voet was. Waar ze vandaan kwamen is onduidelijk, maar ze vuurden drie tot vier keer in de borst van het slachtoffer. Hij zakte ineen. Hij stierf ter plaatse, op de stoep naast een aantal geparkeerde auto's. Liefst drie ambulances en een traumateam konden niets meer betekenen.

Kort daarna werd op het Buitensingel in Duivendrecht een uitgebrande bestelbus aangetroffen. De politie doet onderzoek of deze bus van de dader afkomstig is.

In augustus 2015 zag een observatieteam El Ajjoudi op zijn scooter wegrijden bij waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid - toen de vaste verzamelplaats van de groep van Houssine A.

Fiat 500
Een Fiat 500 met gedoofde lichten volgde hem. Toen hij door rood reed, reed ook de Fiat door rood. De recherche controleerde de inzittenden van de Fiat en begon een onderzoek. Het vermoeden was dat de mannen El Ajjoudi observeerden om hem later te kunnen liquideren.

De groep rond degenen die in de Fiat hadden gezeten, probeerde op 5 november 2015 vervolgens in Diemen de crimineel Peter 'Pjotr' R. te liquideren. Hij overleefde de aanslag met veel geluk.

Ook de afgelopen jaren ging in het Amsterdamse criminele milieu het verhaal dat El Ajjoudi alias 'Boeloeloe' alsnog zou worden doodgeschoten.

Heeft u tips over deze zaak? Mail de verslaggevers op m.vandun@parool.nl

Zie ook de tijdlijn: Vijf jaar vete in de Marokkaans-Amsterdamse onderwereld

En lees ook: Niemand had de illusie dat het geweld voorbij was

Getuigen hoorden meerdere schoten Beeld Thirsa
Getuigen hoorden meerdere schotenBeeld Thirsa
Een afgebrande bestelbus in Duivendrecht is mogelijk van de dader Beeld Reinder van Zaanen
Een afgebrande bestelbus in Duivendrecht is mogelijk van de daderBeeld Reinder van Zaanen

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over