Review

Crazy, stupid, love ***

null Beeld

Regie: Glenn Ficarra en John Requa
Met: Steve Carell, Julianne Moore

Verliefd worden is niet moeilijk, maar echte liefde draait om zielsverwantschap, leert de romantische komedie Crazy, stupid, love.

Als veertiger Cal (Steve Carell - The Office, de Amerikaanse versie - als een Jan Alleman) in een restaurant aan zijn vrouw Emily (Julianne Moore) vraagt wat voor nagerecht zij wil, klinkt het afgemeten: "Ik wil een echtscheiding." Ze biecht op dat ze een affaire heeft met een collega (Kevin Bacon) en wil na vijfentwintig jaar een streep zetten onder haar huwelijk.

Cals wereld stort in en een cocktailbar wordt het troosthuis voor de bedrogen echtgenoot. Zijn pogingen om er vrouwen te versieren, zouden het goed doen in een wedstrijdje hoe-jaag-ik-zo-snel-mogelijk-een vrouw-weg. Het gestuntel oogt zo treurig, dat barbezoeker en ladykiller Jacob (geestige Ryan Gosling - Blue Valentine) aanbiedt hem te helpen.

Op advies van de dertiger steekt Cal zich in dure kleren en drinkt voortaan hippe drankjes. De investering betaalt zich uit, want vrouwen vallen nu ook voor hem in katzwijm.

Aan onenightstands (onder anderen Marisa Tomei) geen gebrek, maar Cal blijft verlangen naar Emily. Tot zover geen nieuws in het romkomgenre.

Dat de film toch boven het gemiddelde uitstijgt, komt door het zijlijntje over Cals en Emily's puberzoon Robbie en tienerdochter Hannah (opkomende ster Emma Stone), die ook niet stilzitten in de liefde. Robbie is tot over zijn oren verliefd op de oppas, die een onmogelijke crush heeft op Cal, die weer een woedekoliek krijgt van Hannahs keuze in de liefde. Volgt u het nog? Maakt niet uit, onthoud het woord soulmate, want daarnaar is iedereen op zoek in deze film.
Om die te vinden moeten eerst de valkuilen crazy en stupid worden overleefd, maar daarna wacht het paradijs in de liefde.

Ondertussen kunnen we constateren dat het filmduo Glenn Ficarra en John Requa in hun werk steeds braver wordt: zijn dit de mannen die het scenario van de hilarische anti-Kerstfilm Bad Santa schreven en met I love you Phillip Morris een romkom over homo's maakten? (Jos van der Burg)

null Beeld
Meer over