CPB: Strenger toezicht op banken

Centraal Planbureau: samenleving moet beschermd worden tegen roekeloze en graaiende bankiers. Foto GPD Beeld
Centraal Planbureau: samenleving moet beschermd worden tegen roekeloze en graaiende bankiers. Foto GPD

DEN HAAG - De samenleving moet veel beter beveiligd worden tegen graaiende en roekeloze bankiers. Toezichthouders moeten veel meer macht krijgen. Banken moeten onder een aparte, strenge faillissementswet vallen. Dit adviseert het Centraal Planbureau (CPB) in de studie De grote recessie die dinsdag uitkomt.

De CPB-directeuren Coen Teulings en Casper van Ewijk stellen dat veel strikter toezicht moet komen op het werk van bankiers.

Als toezichthouders het vermoeden hebben dat banken financieel zwakker worden door risicovol gedrag van bankiers, moeten zij banken kunnen verplichten hun vermogensstructuur te versterken, door extra geld op te halen bij aandeelhouders. De toezichthouder moet dat kunnen afdwingen onder dreigement van nationalisatie van de bank, waardoor de staat eigenaar wordt.

Om strikter toezicht mogelijk te maken, moet wel een nieuwe faillissementswet worden opgetuigd, die alleen voor financiële instellingen geldt. Volgens Teulings en Van Ewijk neemt zo'n wet de welhaast natuurlijke verleiding bij bankiers om extra risico te nemen weg.

Het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers heeft duidelijk gemaakt dat het gevaarlijk is een grote bank om te laten vallen, schrijven de CPB-directeuren. Dat ondergraaft het vertrouwen in heel het bankwezen. Hierdoor weten bankiers dat zij eigenlijk altijd gered worden door de belastingbetaler. Dat bevordert risicovol gedrag.

De kredietcrisis heeft het falen van de financiële markten blootgelegd en niet het marktmechanisme als systeem. Het strikter toezicht moet bij voorkeur Europees geregeld worden, omdat het volgens het CPB dan het meest effectief is. (HET PAROOL)

Meer over