Corrupte politicus 'Laloo Aardappel' komt er eindelijk niet meer mee weg

De voormalige Indiase minister van Spoorwegen, Laloo Prasad Yadav, is tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege een beruchte zaak die bekend staat als 'het veevoeder-bedrog'. Nadat hij jarenlang, ondanks vele verdenkingen, overal mee weg is gekomen, is Yadav nu schuldig bevonden aan het verduisteren van staatsgeld dat bedoeld was om veevoer te kopen.

Sacha Kester
Yadav schoof zijn analfabete vrouw naar voren als vervangend deelstaatpremier. Beeld afp
Yadav schoof zijn analfabete vrouw naar voren als vervangend deelstaatpremier.Beeld afp

De veroordeling wordt gezien als een mijlpaal in de strijd tegen corruptie. Vele politici worden ervan verdacht publiek geld in hun eigen zak te steken, maar zelden worden zij hiervoor aangeklaagd - laat staan veroordeeld.

Yadav is hier zelf een goed voorbeeld van. De 65-jarige man is sinds zijn studententijd politiek actief en werd in 1977 met 29 jaar een van de jongste Indiase parlementariërs ooit. In 1990 werd hij premier van Bihar, een van de armste staten van het land. In 1997 moest hij al aftreden wegens geruchten over het veevoeder-schandaal, waarop hij zijn echtgenote Rabri Devi naar voren schoof: zijn analfabete vrouw (en de moeder van zijn negen kinderen) is van 1997 tot 2005 deelstaatpremier geweest.

'Japan binnen vijf weken een Bihar'
In de tijd dat Yadav (of zijn vrouw) het voor het zeggen hadden, gleed Bihar steeds verder af. In India deed indertijd de grap de ronde: De Japanse premier bood Yadav zijn hulp aan. 'Geef me vijf jaar', zei de Japanner, 'en ik maak van Bihar een tweede Japan!' Waarop Yadav antwoordde: 'Geef me vijf weken, en ik maak van Japan een tweede Bihar.'

Zijn bijnamen waren weinig complimenteus. Yadav werd de Jungle Raj genoemd, omdat de wetteloosheid onder zijn bewind zo groot was, en Laloo Aloo (Laloo Aardappel) vanwege zijn voorkomen.

Het veevoeder-schandaal dat hem uiteindelijk de kop heeft gekost, draait om 9,5 miljard Indiase roepies (112 miljoen euro), die bedoeld waren om veevoer mee te kopen, maar die door corrupte politici en bureaucraten in eigen zak is gestoken. Yadav is samen met 45 andere officials veroordeeld en moet vijf jaar de cel in, en een boete van 2,5 miljoen roepies (bijna 30.000 euro) betalen.

Trage Indiase rechtssysteem
Het schandaal kwam in 1996 aan het licht, de duur van de zaak is illustratief voor de traagheid van het Indiase rechtssysteem. In totaal waren er 56 verdachten. Zeven van hen zijn tijdens de duur van het proces overleden, twee hebben een deal gesloten met de aanklagers en hebben bewijsmateriaal aangedragen en een van hen heeft schuld bekend en is van vervolging ontslagen.

Yadav heeft de beschuldigingen altijd ontkend en zijn familie zegt dat hij in beroep gaat.

Laloo Prasad Yadav is de een van de eerste politici die zijn zetel in het parlement kwijtraakt. Onlangs heeft het Hooggerechtshof besloten dat een veroordeelde misdadiger geen politiek mag bedrijven. Gisteren nog verwierp de regering een voorstel waarmee dit oordeel zou worden afgezwakt, en veroordeelde parlementariërs mee zouden mogen doen aan de verkiezingen als een hoger beroep tegen hun veroordeling nog zou lopen.

In 1996 was Laloo Prasad Yadav al een verdachte in het veevoeder-bedrog' Beeld afp
In 1996 was Laloo Prasad Yadav al een verdachte in het veevoeder-bedrog'Beeld afp
Meer over