Corporatie vraagt exorbitante administratiekosten

Woningcorporaties mogen volgens het Amsterdamse gerechtshof alleen reële kosten in rekening brengen. Foto ANP Beeld
Woningcorporaties mogen volgens het Amsterdamse gerechtshof alleen reële kosten in rekening brengen. Foto ANP

AMSTERDAM - Woningcorporaties brengen bij het sluiten van huurcontracten ten onrechte hoge administratiekosten in rekening. Deze zogeheten verhuurkosten bedragen zestig tot 125 euro per huurder.

Het Amsterdamse gerechtshof heeft deze week in een arrest vastgesteld dat deze kosten exorbitant zijn. De kantonrechter had dat in april vorig jaar ook al gezegd.

Corporaties mogen volgens het hof alleen reële kosten in rekening brengen. Een redelijk bedrag komt volgens het hof neer op maximaal 26,50 euro per contract.

''Bij alle corporaties gaan de echte kosten vele malen over de kop,'' zegt Mohib Abrari, vicevoorzitter van de Huurdersvereniging Amsterdam, die een proefproces van huurders tegen Ymere financierde en hen daarbij adviseerde. Het betreft Bewonersvereniging Nellestein.

De huurdersvereniging zal met huurders proberen de ten onrechte betaalde kosten terug te vorderen. Dat geldt ook voor andere corporaties die hun huurders te hoge bedragen in rekening hebben gebracht.

Abrari: ''Het gaat om acht- tot tienduizend inschrijvingen per jaar, inclusief tijdelijke contracten en verhuizingen. Hiermee zijn vele tonnen gemoeid, terwijl volgens het hof slechts de tien euro die het maken van een naamplaatje kost, de kosten van eenvoudig voorlichtingsmateriaal en wat administratiekosten in rekening mogen worden gebracht.''

Ymere behoort tot de koplopers van corporaties die huurders met onredelijk hoge kosten opzadelen. Ymere brengt standaard 125 euro verhuurkosten in rekening. Stadgenoot rekent honderd à 120 euro, Eigen Haard 110 euro, Rochdale tachtig euro, De Key 75 euro en de Alliantie 63,60 euro.

De bedragen zijn zo hoog omdat de corporaties er kosten in doorberekenen die volgens het hof oneigenlijk zijn. Het gaat dan om de kosten van Woningnet of de productie van glossy magazines. (TON DAMEN)

Meer over