Cordero de Dios ***

null Beeld

Regie: Lucia Cedron
Met: Mercedes Moran, Malena Solda

Waarom reageert de dochter van een ontvoerde Argentijnse dierenarts zo koel op de kidnapping van haar vader? De combinatie van familiedrama en politieke thriller Cordero de Dios (Het lam van God) keert terug naar de Vuile Oorlog in de jaren zeventig.

Het is 2002. Argentinië verkeert in een diepe economische crisis. Als de bejaarde Arturo (Jorge Marrale) in Buenos Aires wordt ontvoerd, eisen de kidnappers een grote som losgeld. Zijn volwassen kleindochter zet alles op alles om het geld bij elkaar te krijgen, maar zijn dochter Teresa (sterke rol van Mercedes Moran), die in Parijs woont, reageert onverschillig.

Met frisse tegenzin vliegt de vijftiger naar haar vader in Buenos Aires. Flashbacks van het familieleven tijdens de militaire dictatuur in 1978 onthullen waarom er een muur van stilzwijgen staat tussen vader en dochter. Teresa en haar man waren linkse activisten die na de staatsgreep werden gearresteerd. Arturo probeerde hen vrij te krijgen, maar de militairen eisten een hoge prijs. De filmtitel verraadt hoe hoog: wie offerde Arturo aan de militairen?

Cordero de Dios, dat het filmfestival in Rotterdam dit jaar opende, is de debuutfilm van Lucia Cedron, die voor de film uit eigen ervaringen putte. Haar vader, de filmmaker Jorge Cedrón, vluchtte met zijn vrouw en Lucia tijdens de militaire dictatuur naar Parijs, waar hij in 1980 onder verdachte omstandigheden om het leven kwam. Lucia groeide op in Parijs en volgde een filmopleiding.

Met Cordero de Dios duikt zij met een combinatie van therapeutisch familiedrama en politieke thriller in het verleden, dat haar familie zoveel ellende heeft bezorgd. De benadering doet denken aan het werk van Costa Gavras, maar Cordero de Dios ontbeert de emotionele lading van het beste werk (Z, Missing) van de Grieks-Franse politieke filmer. We krijgen nauwelijks de indruk van een gedreven filmmaakster die afrekent met haar familiedemonen. (JOS VAN DER BURG)

Website
Trailer

null Beeld
null Beeld
Meer over