Update

Coördinator Terrorismebestrijding: geen dreiging voor journalisten

Er is geen dreiging waargenomen naar de journalistieke beroepsgroep in Nederland na de aanslag op medewerkers van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof donderdagmiddag bevestigd aan Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Bruning: 'We hebben in ons gesprek afgesproken korte lijnen te houden voor het geval we signalen ontvangen dat dit alsnog gebeurt.' Bruning had samen met het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren een gesprek met Schoof.

Vanochtend werd bekend dat redacties van mediabedrijven in Amsterdam sinds de aanslag onder extra toezicht staan. Zo was de beveiliging rond het pand van TMG, waar onder meer de redacties van De Telegraaf en Metro zijn gevestigd, sinds de nacht van woensdag op donderdag opgeschroefd.

Marcel van Lingen, hoofdredacteur van persbureau ANP, laat donderdag weten: 'Wij weten dat er beter op de media en ook het ANP wordt gelet. Maar we weten ook dat het doorgaans niet verstandig is te spreken over veiligheidsmaatregelen.'

De leiding van NRC Media, waar NRC Handelsblad en nrc.next onder vallen, doet geen uitlatingen over eventuele extra beveiliging.

Bij de redactie van De Telegraaf aan de Basisweg staan extra beveiligers en ook in het gebouw waar Het Parool, de Volkskrant en Trouw huizen, is de beveiliging opgeschroefd. Hoofdredacteur ad interim Ronald Ockhuysen is samen met een aantal collega's vanavond namens Het Parool aanwezig bij de demonstratie in de hoofdstad.

Burgemeester Eberhard van der Laan vraagt hoofdredacteuren en journalisten zich aan te sluiten bij de demonstratie als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in Parijs.

Meer over