Contract voor leden moet voetbalclub DWS redden

Het bestuur van de geplaagde voetbalclub DWS komt met maatregelen om orde op zaken te stellen. Zoals een contract voor alle jeugdspelers én hun ouders.

Patrick Meershoek
null Beeld Proshots
Beeld Proshots

Voetbalvereniging DWS laat de komende weken alle jeugdspelers en hun ouders een contract ondertekenen met duidelijke afspraken over de rechten en de plichten van het lidmaatschap. Wie weigert te tekenen, kan niet meer terecht bij de club in Nieuw-West.

Het contract is een van de maatregelen waarmee het bestuur orde op zaken hoopt te stellen. Dit weekeinde was het complex gesloten naar aanleiding van een hoog opgelopen conflict tussen het bestuur en een groep boze leden.

Het bestuur heeft bij de politie aangifte gedaan van intimidatie en bedreiging door enkele van deze leden. Zij zijn met onmiddellijke ingang geroyeerd en ze zijn ook niet langer welkom op de velden van DWS op het sportpark Spieringhorn.

Voorzitter Remko de Jong spreekt van een moeilijke maar noodzakelijke maatregel. "Een van de voorwaarden voor een gezonde club is een veilige omgeving voor iedereen die bij de club is betrokken. Voor de spelers, maar ook voor de bestuurders en vrijwilligers."

Vrijwilligers
Het bestuur heeft een pakket maatregelen opgesteld in overleg met de
gemeente en de KNVB. Een adviseur van de bond is sinds april actief binnen de vereniging. De Jong: "Wij nemen de besluiten, maar we kunnen dit niet zonder hulp van buitenaf."

De voormalig landskampioen raakte de afgelopen jaren als vereniging in de versukkeling. Van Dijk omschrijft de situatie als een spagaat tussen de recreatieve poot van de club en de teams die op een hoog niveau presteren.

De Jong: "Ons grote probleem is het gebrek aan kader. We houden de vereniging draaiend met tien tot vijftien vrijwilligers. Dat is veel te weinig om zowel de teams te bedienen die willen presteren als de teams die alleen voor hun plezier spelen."

De voorzitter geeft als voorbeeld het eerste team van de beloften onder de 15 jaar die in de competitie spelen tegen clubs als Groningen, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. "De spelers komen daar in contact met faciliteiten waarvan wij alleen maar kunnen dromen."

Schokeffect
De droom van een doorbraak in het professionele voetbal zorgt ook voor spanning binnen de vereniging. "Onze vrijwilligers krijgen te maken met zaakwaarnemers en met ouders die het niet kunnen verkroppen dat hun zoon geen basisplaats krijgt."

Zo heeft de voorzitter menig vrijwilliger gefrustreerd zien afhaken. "Met veel moeite weten wij elk jaar twee nieuwe mensen te ronselen. Wij hebben niet de luxe dat ouders in de rij staan om te komen helpen."

De sluiting van het complex heeft wel gezorgd voor een schokeffect met gunstige gevolgen. De afgelopen dagen hebben zich tien leden gemeld als vrijwilliger. "Daar zijn we ontzettend blij mee," zegt De Jong. "We zijn nu met z'n allen druk bezig om de organisatie te versterken."

Het bestuur wil na de zomer een nieuwe structuur op poten hebben met een groep vrijwilligers voor de recreatieve teams en een groep voor de hoogste elftallen. Er komen een ouderraad en een jeugdcommissie als klankbord voor het bestuur.

De Jong hoopt ook op steun van de KNVB in de vorm van strengere eisen aan voetbalclubs. "Het zou ons helpen als de bond aan het begin van elk seizoen stelt: als dit jullie ambities zijn, hoort daar een kader van die omvang bij."

Lees ook: Wat is er aan de hand bij voetbalclub DWS?

Meer over