Containerwijk voor Polen

AMSTERDAM - In Diemen komt dit najaar een containerwijk voor Poolse uitzendkrachten. De zestig woningen komen bij de studentencontainers in het Bergwijkpark. Het is een proef van corporatie De Key en uitzendbureau Otto Workforce. Als het een succes is, zullen ook elders in het land containerwoningen voor Poolse uitzendkrachten worden neergezet.

In Amsterdam wonen al studenten in containers in Zuidoost, de Houthavens en op het NDSM-terrein. In Diemen zijn in het Bergwijkpark circa vijfhonderd containers in gebruik als studentenwoningen.

Otto werft Oost-Europese vaklieden, vooral Polen, voor onder meer hout- en metaalbewerking of de tuinbouw. Otto huisvest de Polen op 21 plaatsen in Nederland, onder meer op vakantieparken.

Containerwoningen zijn aantrekkelijk, omdat ze snel op te zetten en weer af te breken zijn, zegt Frank van Gool, directeur van Otto. ''Wij merken dat steeds meer Polen tijdelijk in Nederland blijven. Bovendien zijn zij in Nederland op diverse plekken nodig.'' In Diemen komen twee soorten woningen voor de Polen: dubbele containers, geschikt voor vier tot zes personen, en enkele containers voor één of twee bewoners. De containers hebben een woon- en slaapgedeelte, een badkamertje met wc en een keuken. (MICHIEL COUZY)

Vandaag in de krant: Van container tot huis in veertien dagen

Bouw van wooncontainers voor studenten naast de Amsterdamse Bijlmerbajes (links) in 2006. Archieffoto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Bouw van wooncontainers voor studenten naast de Amsterdamse Bijlmerbajes (links) in 2006. Archieffoto ANP/Marcel Antonisse
Meer over