Containerkasteel op Uitmarkt

Het culturele kasteel, dat ruim zestig containers telt, komt te staan op de kop van het Java-eiland. Foto Floris Lok Beeld
Het culturele kasteel, dat ruim zestig containers telt, komt te staan op de kop van het Java-eiland. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Een 'kasteel' van ruim zestig containers waarin Nederlandse musea hun plannen voor komend seizoen tonen. Dat is een van de opvallendste onderdelen van de 31e editie van de Uitmarkt in Amsterdam, zo maakte organisator het Amsterdams Uitburo maandag bekend. Het containerkasteel komt te staan op de kop van het Java-eiland.

De Uitmarkt geldt als de opening van het nieuwe culturele seizoen. Het gratis evenement vindt dit jaar plaats van vrijdag 29 tot en met zondag 31 augustus en concentreert zich voor de tweede keer in het Oostelijk Havengebied.

Daar treden op 34 podia meer dan tweeduizend artiesten op, onder wie de Ashton Brothers, Leine en Lange Frans en Baas B. De Piet Heinkade verandert net als vorig jaar in een cultuurboulevard waar informatie over verschillende culturele organistaties te vinden is. In de Passenger Terminal Amsterdam vertellen bekende architecten over de totstandkoming van hun werk.

Voor kinderen is er in wetenschapsmuseum Nemo de Uitmarkt Junior. Onder anderen Hakim en Kinderen voor Kinderen treden daar op. Boekenliefhebbers kunnen terecht op de Uitmarkt Boeken. Er zijn optredens van schrijvers in onder meer de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Naast het Oostelijk Havengebied strijkt de Uitmarkt ook neer op twee andere plekken in de hoofdstad. Theater M-Lab in Amsterdam-Noord stelt de eigen theaterzaal beschikbaar en komt met een speciaal buitenpodium direct aan het IJ. Op het Leidseplein vindt een minitheaterfestival plaats. In de Stadsschouwburg, de Melkweg, Theater Bellevue en op het plein zelf zijn voorstellingen te zien.

Tijdens de Uitmarkt presenteert het Amsterdams Uitburo verder een website voor jongeren: www.checkuit.nl. Daarop staan filmpjes, recensies en een weblog die de jeugd moeten interesseren voor cultuur.

De organisatie gaat verder onder de noemer Uitmarkt TV reportages, interviews en optredens vanaf het Uitmarktterrein uitzenden via de website www.uitmarkt.nl en de lokale televisiezender AT5. Ook zijn delen van het evenement te zien op de televisiezenders Nederland 1 en 2. (ANP)

null Beeld
Meer over