Connexxion: Reiziger wordt dupe van systeem ov-chip

Vervoersbedrijf Connexxion wil geen belang nemen in het bedrijf achter de ov-chipkaart, ook niet als dat aandeel gratis is. Dat heeft Connexxion-bestuurder Richard Dujardin gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad van vandaag.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Dujardin vindt de kaart wel goed, maar de prijs ervan staat hem tegen. Volgens hem opereert het bedrijf, Trans Link Systems (TLS), zonder regie of toezichthouder, en wentelt TLS de meerkosten af op de reiziger. De chipkaart zou openbaar moeten worden aanbesteed. Een it-bedrijf kan dan inschrijven op het beheer ervan en legt vervolgens verantwoording af aan een toezichthouder.

Op dit moment zijn de NS en de vervoersbedrijven van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag eigenaar. Partijen als Connexxion mogen van hen zonder kosten instappen, al zouden ze wel een deel van de ontwikkelingskosten moeten betalen. Connexxion was in het begin wel even betrokken bij het project, maar haakte af na oplopende kosten. De ontwikkeling van de kaart kostte veel meer dan aanvankelijk gedacht.

Meer over