Concordia probeerde lek 'geheim' te houden

Op de avond van 13 januari 2012 heeft de bemanning van de Costa Concordia de kustwacht herhaaldelijk gerustgesteld. Dat er sprake was van een lek, kwam pas naar buiten door telefoontjes van passagiers naar familieleden. Anders waren mogelijk eerder reddingsboten en helikopters gestuurd.

redactie
Costa Concordia Beeld ANP
Costa ConcordiaBeeld ANP

Dit verklaarde kapitein Gregorio De Falco van de Italiaanse kustwacht maandag tijdens het proces tegen kapitein Francesco Schettino, de gezagvoerder van het vergane cruiseschip. De Falco zou Schettino later op die avond manen weer aan boord te gaan van de Costa Concordia, die hij had verlaten toen nog veel passagiers aan boord waren.

De Falco en Schettino belden op de noodlottige avond meerdere keren met elkaar. Tijdens een van de gesprekken zei Schettino dat er nog maar hooguit 10 personen aan boord waren, terwijl de kustwacht later schatte dat het er op dat moment nog 200 à 300 geweest moeten zijn. Uiteindelijk verloor De Falco het geduld en sprak de inmiddels wereldberoemde woorden: 'Ga weer aan boord, lul!' Toen het bandje met het telefoongesprek werd afgespeeld, sloeg Schettino de ogen neer in de rechtszaal in het Toscaanse Grosseto, aldus persbureau ANSA.

De ramp met de Costa Concordia eiste 32 mensenlevens. Schettino staat terecht wegens onder meer dood door schuld en het in de steek laten van een schip in gevaar.

Meer over