Concertgebouw let op 16 'rare mensen'

Het Concertgebouw in Amsterdam houdt 16 mensen in de gaten, omdat ze de boel kunnen verstoren - van de Damschreeuwer tot de podiumklimmer. 'Het aantal 'rare mensen' dat voor overlast kan zorgen neemt de laatste jaren toe', zegt Ruud Heerema, adjunct-hoofd Operationele Dienst van het Concertgebouw, in een jubileumboek dat woensdagavond in Amsterdam is gepresenteerd.

Het concertgebouw. Beeld ANP
Het concertgebouw.Beeld ANP

In het boek Bravo! blikken musici, prominenten, betrokkenen en muziekjournalisten terug op de geschiedenis van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, die beide volgend jaar hun 125-jarig jubileum vieren. Heerema is een van de mensen die vertelt wat er achter de schermen gebeurt.

Zo is ooit een concert verlengd omdat er een Ajax-huldiging gaande was op het nabijgelegen Museumplein en bluste de brandweer twee keer een beginnende brand terwijl er een concert bezig was. 'We hebben een stille melding, dus in de zaal heeft niemand er iets van gemerkt'. Tijdens een afscheidsfeest van voormalig bankdirecteur Wim Duisenberg klapte het plafond naar beneden en kwam er een watermassa over hem heen.

Beste ter wereld
Iedereen is vol lof over het orkest en de muziektempel, die beide tot de beste ter wereld worden gerekend. Huidig chef-dirigent Mariss Jansons viel meteen voor het orkest, toen hij het eind jaren '80 voor het eerst dirigeerde. 'Ik hield meteen van hun raffinement, transparantie en klasse. Geleidelijk aan werd onze relatie steviger en kwamen we dichter tot elkaar.'

Violiste Janine Jansen denkt aan de lange trappen van het Concertgebouw bij elke jurk die ze koopt. 'Een jurk is lang. Een trap aflopen gaat nog. Maar kan ik de jurk in één greep vastpakken en ophouden terwijl ik, met viool en stok en bloemen in mijn andere hand, die lange trap weer oploop?'

Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest vieren hun 125-jarig jubileum in 2013 onder meer met een reeks bijzondere concerten in Amsterdam.

Meer over