Concert van 333 musici in aanloop naar Happy Bachdag

Woensdag is het 333 jaar geleden dat Johann Sebastian Bach werd geboren. Vooruitlopend op de 'Happy Bachdag' die dan wordt gevierd, komen zondag 333 musici bijeen in de NedPho Koepel in Amsterdam.

Het Parool
De NedPhO Koepel van de voormalige Gerardus Majellakerk. Beeld anp
De NedPhO Koepel van de voormalige Gerardus Majellakerk.Beeld anp

Zij gaan samen met leden van het Nederlands Kamerorkest het Brandenburgs Concert nr. 3 van de beroemde componist spelen.

Bach was een man van de getallensymboliek, zegt Corine Haitjema van het muziekplatform 24classics, initiator van de speciale dag. De Duitse componist had het stuk geschreven voor drie violen, drie altviolen en drie cello's. Zondag zullen het er dus ruim driehonderd meer zijn. "De animo om mee te doen was groot. Na een oproep hadden zich binnen een week 550 amateur- en professionele musici gemeld."

Aanvoerders zijn violiste Rosanne Philippens, celliste Quirine Viersen en altvioliste Laura van der Stoep. De 333 mensen worden gedirigeerd door de jonge dirigent Stijn Berkouwer.

Playlist
Bij dit concert blijft het niet. Het is de bedoeling dat woensdag in vijf steden in het land - Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Dordrecht en Deventer - op ongewone plekken muziek van Bach zal klinken. Er zijn optredens van conservatoriumstudenten in winkels, parkeergarages, sportscholen, cafeetjes en restaurants.

Op veel locaties wordt er de hele dag Bach gedraaid van de speciale Happy Bachdag-playlist. Organisaties in het hele land hebben daarop ingehaakt. Ook 's avonds zal er op bijzondere locaties in de verschillende steden muziek van Bach te horen zijn.

Meer over