Commodore moet rectificeren

AMSTERDAM - Het Nederlandse elektronicabedrijf Commodore blijkt anderhalf jaar een dochterbedrijf te hebben opgevoerd, dat helemaal geen eigendom is. Gisteren dwong de Amsterdamse rechtbank Commodore tot rectificatie.Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft Commodore, dat digitale videospelers onder de naam Gravel maakt, de afgelopen maanden het Amersfoortse bedrijf Phillar ten onrechte als dochteronderneming gepresenteerd.

Commodore zou Phillar, producent van mp3-spelers en navigatiesystemen, in oktober 2006 overnemen, maar dat mislukte omdat Commodore niet de hele overnamesom zou hebben betaald. Phillar blies daarop de overname op het laatste moment af.

Commodore bleef echter volhouden dat Phillar wel degelijk een dochterbedrijf was, via holding CIC Ventures. Toen Phillar zich roerde, besloot Commodore diens topman, Gabor de Vree uit zijn functie te ontheffen. Daarop spande het bedrijf het kort geding aan.

De rechter heeft Commodore nu gemaand alle banden met Phillar te verbreken en niet meer in het openbaar gewag te maken van de Amersfoortse 'dochter'.

Phillar is van plan circa negen miljoen euro te eisen van Commodore en van topman Ben van Wijhe persoonlijk voor de geleden schade in de afgelopen maanden. Van Wijhe zou hebben geprobeerd via misleidende berichten de financiële problemen bij Commodore op de 'dochter' af te schuiven.

Commodore ontkent. ''Wij vinden dat we wel degelijk aan alle voorwaarden voor de overname hebben voldaan en zullen dat ook aantonen, in hoger beroep of in een bodemprocedure,'' zegt woordvoerder Rob Okhuijsen. ''Phillar heeft geopereerd als onze dochter.''

De ruzie gaat volgens hem om een luttel bedrag dat nog open stond, 82.500 euro. ''Wat ons betreft hebben we dat voldaan, Phillar vindt van niet. Als je kijkt hoe ze zich na de overname gedragen hebben, is er aanleiding om aan andere oorzaken te denken. Mogelijk was er een betere overnamemogelijkheid.''

Op een claim wil Commodore niet vooruitlopen. ''Daar hebben we ook nog helemaal niets van gehoord. En als er één partij is die hierdoor schade heeft opgelopen, dan is het Commodore wel.'' Okhuijsen sluit niet uit er een tegenclaim komt. ''Maar eerst willen we aantonen dat Phillar wel degelijk onze dochter is.''

undefined

Meer over