Plus

Comic Con: een mooi weekend voor liefhebbers van verkleden

Een mooi weekendje voor liefhebbers van verkleedpartijtjes: Comic Con in de Rai. Darth Vader maakt een praatje met Buzz Lightyear.

Marcel Wiegman
Cosplay: het spel waarbij de deelnemer tijdelijk uit de grauwe werkelijkheid stapt om zich te hullen in het kostuum van zijn favoriete fantasiefiguur. Beeld ANP
Cosplay: het spel waarbij de deelnemer tijdelijk uit de grauwe werkelijkheid stapt om zich te hullen in het kostuum van zijn favoriete fantasiefiguur.Beeld ANP

Nooit gedroomd van een Witcher 3 Geralt's Sword? Een World of Warcaft Frostmourne of een Blizzard Warcraft Grom Hellscream?

Mooi zwaardje, dat laatste, of eigenlijk: een stevige bijl. Meer dan een meter lang en een kilootje of negen zwaar. In de Leidsestaat moet je er niet meer worden gesnapt, in de Rai kon je hem dit weekend zomaar kopen voor 209,95 euro - mits 18 jaar oud. Topstuk, aldus de verkoopster.

Broodjes hamburger
Het is dit weekend weer Comic Con, afkorting van comic convention, een beurs voor liefhebbers van strips, horror, fantasy en sprookjes. Een plek waar volwassen mannen met klapperpistooltjes rondlopen en hele families doen alsof ze op de set van Star Wars zijn. Waar Lucky Luke op de foto gaat met Mega Mindy en Darth Vader een praatje maakt met Buzz Lightyear van Toy Story.

Waar bloed en levende doden nooit ver weg zijn, al was het maar in de rij voor de broodjes hamburger.

Cosplay heet het massale verkleedpartijtje, dat sinds drie jaar ook Nederland lijkt te veroveren: costume play, het spel waarbij de deelnemer tijdelijk uit de grauwe werkelijkheid stapt om zich te hullen in het kostuum van zijn favoriete fantasiefiguur.
Neem Steve Maes (32). Hij heeft negentig uur gewerkt om er net zo uit te zien als Groot, het uit boomwortels en schors bestaande personage uit Guardians Of The Galaxy.

Nerds en geeks
Waarom? Waarom niet, zeggen de 18-jarige vriendinnen Fabiënne de Ruiter (Jack Sparrow) en Siri Kreukniet (Edward Kenway). Zelf hebben ze drie maanden aan hun outfits gewerkt. Gewoon, omdat het kan.

"Wauw," roepen ze als ze van Maes horen dat hij en zijn vriendin Kris Neumann (Uta uit Tokyo Ghoul) in hun thuisland België bijna wekelijks een Comic Con bezoeken.

Waarom ze er zijn, in de Rai? Voor elkaar, zeggen ze. "En misschien voor een poster," zegt Kreukniet. Om in haar kamertje op te hangen.

Nerds en geeks, het zijn de geuzennamen van het wereldje. "Niemand kijkt ervan op als je compleet in oranje door een straat rent," zegt John Nijhuis (42) van 'Cosplayers against bullying', maar als ik het toevallig leuk vind om me uit te dossen als Sirius Black uit Harry Potter kijken ze je in de trein raar aan."

Even verderop staan drie auto's uit Back to the future te pronken, waarvan één er volgens eigenaar Michiel Sablerolle uit Gouda een originele is. Gebouwd door de beroemde Michael Scheffé, die ook verantwoordelijk was voor de iconische Night Rider.

Hij heeft hem via internet bemachtigd op een Amerikaanse veiling, zegt Sablerolle. Kopen?

Want ook dat is Comic Con: alles is te koop, niets is voor niets. Koppen, mokken, foto's, filmprops, dvd's, boeken, spelletjes, petjes, posters, t-shirts. Of een handtekening van een Hollywoodster.

Pamela Anderson (Baywatch): 35 euro voor een krabbel, 45 euro voor een fotoshoot.
Michael Madsen (Kill Bill): dertig euro voor een handtekening, dertig voor een fotoshoot.

Acht meter afstand
Of onze eigen Carice van Houten (Game of Thrones): ook dertig euro voor een handtekening en dertig voor een fotoshoot.

De instructies voor de pers zijn hard en medogenloos: acht meter afstand en geen vragen. Mooi beeld desalniettemin: terwijl Madsen verloren de leegte in staart, is de rij voor het tafeltje van Pamela Anderson lang en opgewonden.

Waarom? Ja, dûh. "Omdat het Pamela Anderson is," zegt Sacha Borgmann, die speciaal voor de gelegenheid met zijn vader twee uur heeft gereden vanuit het Duitse Weeze. "Wie de jaren negentig heeft meegemaakt, snapt dat gewoon."

Tien handtekeningen heeft hij laten zetten. Voor 350 euro, dus. En dan moet de fotoshoot nog beginnen. Hij vindt het best een schappelijk prijsje voor de ster van de legendarische badpakkenserie.

Met wijd opengesperde ogen rent Sanne Verhoef (14) ondertussen weg bij Van Houten. "Ik dacht, die is onbenaderbaar," zegt ze. "Maar ik kon zelfs even met haar praten."

Haar moeder wijst lachend op de foto. Daar staat de echte reden van het enthousiasme: Tom Cruise, tegenspeler van Van Houten in Valkyrie, staat er ook op. Verhoef: "Maar Carice is ook een goede actrice, hoor."

Ook zondag kunnen fans nog handtekeningen jagen in de RAI tijdens de tweede dag van de Comic Con.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over