Colombiaanse architect wint Grote Prins Claus Prijs

AMSTERDAM - De zogenoemde Grote Prins Claus Prijs van 100.000 euro gaat dit jaar naar de Colombiaanse architect Simón Vélez. Dat maakte de organisatie van de prijs woensdag bekend. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 16 december 2009 in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

In 2009 staan de Prins Claus Prijzen in het teken van cultuur en natuur. Daarmee wil het Prins Claus Fonds de aandacht vestigen op de ingenieuze wijze waarop individuen, groepen en organisaties de natuur gebruiken in hun werk en daarmee een bijdrage leveren aan ideeën voor oplossingen van het klimaatprobleem. Vélez (1949, Manizales, Colombia) is zich zeer van cultuur, natuur en klimaat bewust.

''Door zijn esthetische en technische vernieuwingen heeft Simón Vélez de mogelijkheden van bamboe als bouwmateriaal aanzienlijk vergroot en daarmee de bestaande architecturale stromingen uitgedaagd'', aldus de jury. Na zijn studie in Bogota concentreerde Vélez zich op lokale architectuur en verwijderde hij zich van de internationaal heersende modernistische beweging. Hij ontwikkelde nieuwe methoden om funderingen en daken met bamboe te bouwen.

Vélez heeft gebouwen ontworpen in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Brazilië. Hij is nog steeds zeer actief in zijn geboorteland Colombia.

De Prins Claus Prijzen kent verder nog tien prijzen ter waarde van 25.000 euro per laureaat. Die worden in januari en februari uitgereikt in de Nederlandse ambassades van de landen waar de laureaten wonen. Sinds 1997 worden de prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caraïbisch Gebied.

De onderscheidingen zijn een initiatief van het Prins Claus Fonds, dat wereldwijd samenwerkt met partners op het gebied van cultuur en ontwikkeling. De organisatie stimuleert duurzame culturele processen. (ANP)

Meer over