Cohen: Het gaat uiteindelijk niet om mij

ANP/Redactie
©Het Parool Beeld
©Het Parool

Het gaat Job Cohen aan het hart dat hij mensen teleurgesteld heeft en dat hij de hoge, 'soms te hoge' verwachtingen niet heeft kunnen waarmaken. Hij zei dat vanmiddag tijdens een persconferentie in Amsterdam waar hij zijn besluit toelichtte om terug te treden als politiek leider en fractievoorzitter van de PvdA.

Leider
'Het gaat uiteindelijk niet om mij', aldus Cohen. Hij vindt dat hij 'het niet gunstige tij' voor de partij niet kan keren. Volgens Cohen zit het probleem niet in de boodschap van de partij, die van oudsher genuanceerd is. Uiteindelijk ging het in de ogen van Cohen mis omdat hij zelf 'onvoldoende effectief' was in zijn rol van leider van de grootste oppositiepartij.

'Geen spijt'

Cohen zei dat hij 'geen seconde spijt' heeft gehad van zijn besluit 2 jaar geleden om PvdA-leider te worden. Hij gaf toe dat hij niet geschikt was gebleken als oppositieleider, maar zei ook dat het met hem en met Nederland heel anders zou zijn gelopen als de PvdA de verkiezingen in juni 2010 niet met 1 zetel van de VVD had verloren. Dan was Cohen waarschijnlijk premier geworden.

Volgens Cohen heeft zijn interview in Trouw vorige week geen rol gespeeld. Daarop kwam kritiek van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans, wat leidde tot een heftige fractievergadering donderdagavond.

Eigen prestaties
Cohen zei dat de steun van de fractie bij zijn afweging geen rol heeft gespeeld. Dit weekeinde hakte hij de knoop door. Hij deed dat niet alleen uit onvrede over zijn eigen prestaties gedurende de afgelopen 2 jaar dat hij leider van de PvdA was, maar ook vooruitblikkend op de onderhandelingen die VVD, CDA en PVV de komende tijd gaan voeren over nieuwe miljardenbezuinigingen.

'Coalitie van goedwillenden'

'Het gaat er om of ik in staat was en ben om voldoende weerwerk te geven. Ik vind dat ik daar onvoldoende in geslaagd ben. Als dat niet lukt, dan heeft het niet zo veel zin daar in door te gaan.'

Cohen zei dat Nederland een 'coalitie van goedwillenden' nodig heeft die zich verzet tegen tendensen van verruwing en uitsluiting van mensen.

Meer over