Coalitie verdeeld over wijziging Opiumwet

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het totaal oneens over de gewijzigde Opiumwet die handelingen 'ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt' strafbaar stelt. De aangepaste Opiumwet is in de zomer van 2011 ingediend door het toenmalige minderheidskabinet van VVD en CDA.

null Beeld anp
Beeld anp

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) verdedigde de wet, waarover VVD en PvdA in het regeerakkoord niets hebben afgesproken, woensdag in de Tweede Kamer. Voor de wet bestaat een nipte meerderheid van VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP. Die partijen hebben in de Eerste Kamer zelfs een ruime meerderheid.

Volgens PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens lost de nieuwe wet niks op, want de gedoogde coffeeshops zullen toch gewoon bevoorraad worden. 'Hoe bevoorraad je coffeeshops zonder in overtreding te zijn met deze wet?', stelde zij. Ze pleitte voor een regulering van softdrugs.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur beaamde dat bevoorrading met de nieuwe wet 'lastig' is, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat de Kamer kansen moet laten liggen om de grootschalige internationale georganiseerde criminaliteit rond hennepteelt aan te pakken. Als de politie in een fabriekshal een complete groei-installatie met professionele zware lampen tegenkomt, kan zij nu nog niks doen als de installatie niet in gebruik is en er geen plantje te bekennen is. Met de nieuwe wet kan dat wel, aldus Van der Steur.

Behalve de PvdA zijn ook D66 en de SP fel tegen de wet. D66-Kamerlid Magda Berndsen zei dat het kabinet er een zootje van maakt en met de wet de drugscriminaliteit alleen maar in de hand werkt. Een steeds grotere kring van mensen wordt volgens haar gecriminaliseerd terwijl ze nog niks hebben gedaan. Zo wordt gevreesd dat het kopen van een sterke lamp al verdacht is.

CDA-Kamerlid Peter Oskam relativeerde dat. 'Ik heb alle vertrouwen in het gezond verstand van het Openbaar Ministerie.'

Meer over