Coach Maradona overtuigt niet

''Ik was woedend in de rust,'' zei Maradona. ''Het leek of de wedstrijd ze niets kon schelen.'' Foto EPA Beeld
''Ik was woedend in de rust,'' zei Maradona. ''Het leek of de wedstrijd ze niets kon schelen.'' Foto EPA

BUENOS AIRES - Het Argentijnse voetbalelftal boekte zaterdag een 1-0 overwinning op Colombia. Wat vooral opviel, was het geschilderde gras en het gebrek aan samenhang. Als bondscoach overtuigt Diego Maradona helemaal niet.

Het moet ongeveer zo gegaan zijn. De bestuurder van het trekkertje in het Monumental-stadion stond vrijdag klaar het grasveld enigszins toonbaar te maken. De staat ervan had immers de toorn van bonds- coach Diego Maradona gewekt - 'een trapveldje' noemde hij het donderdagavond live op televisie, hetgeen leidde tot voorpaginaverhalen en lange analyses - en er moest dus iets aan gedaan worden.

Maar toen de bestuurder van het trekkertje de catacomben uitreed, werd hij tegengehouden. ''Ze willen dat je het gras verft.''
De order kwam rechtstreeks van Carlos Bilardo, de man die is aangesteld om de eventuele hoge pieken en diepe dalen van Maradona te dempen, maar waarvan niemand weet wat hij eigenlijk doet. Behalve dan concerten in het Monumental bezoeken om te kijken hoezeer de grasmat eronder lijdt.

En dus renden de Argentijnse voetballers op een gure herstavond in Buenos Aires over een groen geschilderd veld, misschien wel een primeur in het internationale voetbal. Het had ook de moeite geloond het er met de spelers over te hebben na de 1-0 overwinning op Colombia (Daniel Díaz in de 55ste minuut) ware het niet dat er andere dingen te bespreken vielen.

Hoe het bijvoorbeeld kwam dat het team in de eerste helft leek te spelen zonder enig tactisch concept, en nogal ongemotiveerd. ''Ik was woedend in de rust,'' zei Maradona. ''Het leek of de wedstrijd ze niets kon schelen.''

Los zand
De vraag hoe Lionel Messi bij de nationale ploeg te laten renderen als bij zijn club Barcelona, werd wederom opgeworpen. Bij afwezigheid van Juan Román Riquelme (boos op Maradona wegens uitspraken over zijn vorm in een televisieprogramma) moet Juan Sebastián Verón het spel maken. Het gaat de 34-jarige middenvelder van Estudiantes redelijk af, maar de voorhoede van Argentinië - met verder Carlos Tévez en Sergio Agüero - hangt toch als los zand aan elkaar.

Met welke spelers een gedegen verdediging neer te zetten, is een andere onopgeloste kwestie. En de vraag die het dringendst toe was aan een antwoord, leek ook niet beantwoord te zijn: hoe woensdag tegen Ecuador te voorkomen dat de hoogte in Quito (2800 meter) niet zo'n funeste uitwerking heeft op de Argentijnen als de 3600 meter van La Paz twee maanden geleden (6-1 nederlaag)?
Het enige goede nieuws kwam zaterdag uit de hoofdstad van Uruguay. Dat verloor thuis met 4-0 van Brazilië, een gunstige uitslag voor Argentinië in de strijd om WK-kwalificatie. In de poule staat het vierde, de laatste plek die recht geeft op deelname aan de eindronde.

Diego Maradona verklaart voortdurend zijn liefde voor de nationale ploeg, hetgeen zijn spelers driftig overnemen. Maar zoals de groene verf de matige staat van het veld niet kon verhullen, verloren de mooie woorden het weer van de daden op het veld. De Argentijnse ploeg blijft een verzameling topvoetballers die niet aan het voetballen raakt en waarvan de onderlinge samenhang in twijfel kan worden getrokken.

De Argentijnen kunnen vooralsnog slechts hopen volgend jaar in Zuid-Afrika de soepel lopende voetbalmachine te zien die hun team op basis van individuele kwaliteiten zou moeten zijn. Maar de scepsis overheerst. In de woorden van columnist Hugo Asch: ''Met een type als Maradona is alles mogelijk. Zelfs het goede.'' (ROBERT-JAN FRIELE)

1-0 Maradonan viert feestje. Foto EPA Beeld
1-0 Maradonan viert feestje. Foto EPA
Meer over