Clubs dreigen met eigen zender

DEN HAAG - De voetbalclubs in de eredivisie richten desnoods een eigen zender op die de naam Eredivisie Kanaal zal krijgen.Met dit dreigement hebben de clubs gisteren hun 'tender' gepresenteerd, het pakket voetbalwedstrijden uit de eredivisie waarop door tv-zenders kan worden geboden.

De clubs zetten vol in op de verkoop van de liverechten van de wedstrijden. Dit doen ze omdat de verkoop van samenvattingen door het wegvallen van John de Mols Talpa naar verwachting veel minder zal opleveren. Verder komen beelden van de doelpunten en penalty's in de vorm van korte videoclips direct beschikbaar op de mobiele telefoon.

Al uitgelekt was dat de tv-samenvattingen van eredivisiewedstrijden komend seizoen zondag om acht uur beginnen. Ook de aanvangstijdstippen van de wedstrijden op zaterdag en zondag worden gewijzigd om meer ruimte te maken voor livevoetbal. Over het doorgaan van de play-offs is nog geen beslissing genomen, dus daar kan nog niet op worden geboden.

Geïnteresseerde mediabedrijven kunnen tot 17 januari een bod doen op één of meer onderdelen van de voetbalrechten. Momenteel kosten de liverechten 30,5 miljoen euro per jaar en de samenvattingen zelfs 38,5 miljoen. Woordvoerders van RTL (de huidige zendgemachtigde), SBS en NOS hebben al laten weten deze keer minder geld te zullen bieden voor de samenvattingen. Vandaar dat de clubs hun hoop hebben gevestigd op de liverechten.

Om live kijken aantrekkelijker te maken, worden de aanvangstijden van de wedstrijden gespreid. Vrijdag is dat 20.45 uur, zaterdag 19.00 uur en 20.45 uur en zondag 14.00, 16.00 en 18.00 uur.

Woordvoerders van SBS, RTL en NOS willen nog niet zeggen of ze gaan bieden op de samenvattingen. Wel hebben ze hun zorgen over het verschuiven van de zondagavonduitzending naar acht uur. Jan de Jong van de NOS: ''Nu al kijken een miljoen mensen minder naar het voetbal dan drie jaar geleden. Daarmee loopt de Eredivisie CV het risico vrouwen en de jeugd nog verder van zich te vervreemden.''

Alex Tielbeke van Eredivisie CV ziet daar geen reden voor. ''We hebben onderzocht dat kinderen tussen de acht en elf jaar om half negen naar bed gaan en twaalf plus rond negen uur. Die kunnen dus gewoon kijken.''

undefined

Meer over