Clubhuis Satudarah verdreven uit Amsterdams huis

Voor het eerst in Nederland lukt het de ­overheid een clubhuis van een motorbende uit een woning te verdrijven. Midden in de Bijlmer had het gevreesde Satudarah jaren een clandestien clubhonk. De rechter gelast nu ontruiming.

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Tweeënhalf jaar nadat Satudarah in een hoekhuis in de Kloekhorststraat in Amsterdam-Zuidoost was neergestreken, besloot de rechter gisteren dat woningcorporatie Eigen Haard het pand mag ontruimen. Dat was gevraagd aan de hand van een dossier dat in samenwerking met politie en gemeente was aangelegd.

De laatste jaren zijn vaker motorclubs uit clubhuizen gezet, maar nooit eerder ging het om een woonhuis. Dat is veel gecompliceerder dan bij een clubhonk in een loods of bedrijfspand.

Kogelwerende vestjes
Satudarah is een zogenoemde outlaw motor­cycle gang, gestoeld op een Nederlands-Molukse identiteit, die volgens politie en justitie wereldwijd actief is in velerlei criminele zaken. Recent werd de Amsterdamse afdeling vooral gelinkt aan grof uitgaansgeweld en intimidatie in de horeca.

Sinds begin 2015 viel het de politie op hoe elke vrijdagavond tientallen clubleden zich verzamelden in het huis in de rustige straat met laagbouw. Buren zagen ze arriveren op motoren of in gepantserde auto's. Onder de zwart-gele clubhesjes waren kogelwerende vesten zichtbaar. Wat zich precies afspeelde in het pand, dat was behangen met beveiligingscamera's, bleef aanvankelijk onduidelijk.

Omwonenden klaagden niet, hoewel de vertrekkende motoren 's nachts voor veel lawaai zorgden. Bij navraag bleek dat zij vreesden voor represailles.

Een van de leiders van Satudarah, de inmiddels voortvluchtige Amsterdammer Etou's Belserang, stond op het adres ingeschreven. De officiële huurder, aspirant-lid Domingus U., beweerde dat hij in het huurhuis woonde en dat hij gewoon vrienden ontving.

Rechercheur Tim, betrokken bij de strijd tegen het clubhuis: "Omdat geen misdrijven zichtbaar waren, kon de politie niet binnenvallen. Zonder meldingen van buren had de corporatie geen dwangmiddelen. Omdat van grove schending van de openbare orde geen sprake was, kon de gemeente evenmin ingrijpen."

Altaar voor overleden leden
Door een gezamenlijke strategie, waarin de politie meeging met controleurs van de gemeentelijke Dienst Wonen, kon uiteindelijk worden vastgesteld dat het huis vrijwel volledig was ingericht als clubhuis.

Tim: "Er was op de begane grond een altaar voor overleden leden en op de bovenverdieping een grote vergadertafel met een leren stoel voor de president. Bij de controle bleken alle aanwezige Satudarahleden een strafblad te hebben."

Met die informatie overtuigde Eigen Haard de rechter dat huurder Domingus U. zich niet aan het huurcontract hield: hij woonde niet in het huis, waardoor 'een woning aan de woningvoorraad werd onttrokken'.

Van de rechter moet U. het huis ontruimen en een boete van 5000 euro betalen. Eerder had de gemeente hem al een boete van ruim 13.000 euro opgelegd. Hij zit inmiddels overigens vast vanwege een strafzaak.

Politie en gemeente tonen zich tevreden: "Sinds de gemeente actief beleid voert om clubhuizen van criminele motorbendes te weren, zien we dat er een verplaatsing is naar horeca, bedrijfspanden en ook woonhuizen. Dit is de eerste keer dat het gelukt is een motorclub uit een huis te krijgen. Ook in eventuele toekomstige gevallen zullen we zo optreden."

18.000 euro

Van de rechter moet U. het huis ontruimen en een boete van 5000 euro betalen. Eerder had de gemeente hem al een boete van ruim 13.000 euro opgelegd.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over