Plus

Club Church: transparant, zelfbewust en op de barricaden

De rebelse seks- en fetisjclub Church in de Kerkstraat viert dit weekend feestelijk het 10-jarig bestaan en blijft het mondje roeren in het debat over homo-emancipatie.

Josien Wolthuizen
Elke verkleedpartij is oké in Club Church Beeld Jan van Breda
Elke verkleedpartij is oké in Club ChurchBeeld Jan van Breda

'Wat begon als een prachtige viering van het nieuwe jaar 2010 is geëindigd in een vreselijk drama. Mijn lieve dochter Susie Schlampie is in de ochtend van 1 januari 2010 overleden aan een niet nader te noemen oorzaak (GHB). Uiteraard ben ik, maar ook mijn buurvrouw Jennifer Hopelezz & haar familie zeer aangeslagen door deze tragische gebeurtenis.' Was getekend: 'haar moeder' Viola Volt.

Het is 2 januari 2010 als deze tekst in een paginagrote rouwadvertentie in Het Parool verschijnt. Amsterdam is in shock. Susie Schlampie? Dochter? Overleden aan GHB? Snel wordt duidelijk waar het over gaat. Club Church in de Kerkstraat, dan net anderhalf jaar open, wil aandacht vragen voor GHB-problematiek met deze ludieke actie rond de huistravestiet die tijdens de 'uitvaart' monter herrees uit de kist.

Wim Peeks, met Richard Keldoulis (Jennifer Hopelezz) eigenaar van de club, weet het nog: "Veel mensen waren boos. Ze vonden het smakeloos. Een paar weken later hadden we een discussieavond over GHB. Het doel was bereikt."

Darkrooms en privéhokjes
Peeks staat ontspannen met een biertje aan de bar. Het is donderdagavond, het 'instapmodelletje'. Anders dan de meeste feesten is dit toegankelijk voor elk geslacht en seksuele voorkeur. Studenten, travestieten en vrouwen in nette jurken staan tussen mannen in polo's en naakte mannen met tepelpiercings. Sommigen drinken een biertje aan de bar, andere wagen een dansje op de opzwepende technobeats.

Pas als je verder in de club kijkt, krijg je een idee van wat op de andere avonden gebeurt. Er zijn darkrooms, privéhokjes, slings (een soort seksschommels) en overal zijn condooms, glijmiddel en tissues beschikbaar.

Met onder andere Meat Market, Hoerenbal en Naked Bar - seks- en fetisjfeesten voor homomannen - onderscheidt Church zich van andere gayclubs.

Gewoon laten zien
Geheimzinnig over de feesten doet de club allerminst. De huisregels van Meat Market, waar mannen met een kap over hun hoofd anoniem seks met elkaar kunnen hebben, staan gewoon op de website. De club wil niet ondergronds zijn, niet stiekem doen over wat er binnen gebeurt.

"Veel mensen hebben het idee dat er iets achter de deuren gebeurt dat alleen ons aangaat. Dat is deels waar, maar het is niks naars en het is ook niet vies. Het gaat over heel veel plezier. Dat willen we graag laten zien," vertelt clubmanager Anne Rodermond een paar dagen eerder in het ouderwetse biercafé In de Wildeman in het centrum. Een plek waar hij graag komt, vooral vanwege het contrast met Church.

Voor die zichtbaarheid hield Church vorig jaar een gratis straatfestival. Het was een groot succes. Vaste clubgangers stonden met hun partners en kinderen tussen de buurtbewoners.

De ludieke actie met Susie Schlampie in 2010 was een voorbode voor wat Rodermond, die sinds 2010 in de club werkt, met Keldoulis en Peeks nog steeds wil bereiken. Namens de club mengen ze zich actief in het debat over homo-emancipatie.

Linkse elite
Een van de belangrijkste thema's waar Club Church een rol bij heeft gespeeld is de omgang met PrEP, het preventieve medicijn tegen hiv. In landen als België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada wordt deze hiv-preventiepil vergoed, maar de Nederlandse politiek wilde er lang niet aan, onder aanvoering van rechtse en conservatieve partijen.

"Er werd wel over gedebatteerd, maar er werd niks bereikt," zegt Rodermond. "Een van de eerste grote debatten was in De Balie. Daar kwam vooral linkse stedelijke elite op af, waar iedereen het met elkaar eens was. Dat zette geen zoden aan de dijk."

"Wij hebben toen actie ondernomen, juist omdat in onze club het belang van PrEP zichtbaar is. Het Aidsfonds, het COC en de GGD waren er ook mee bezig, maar je hebt activisten nodig die tegen het establishment in kunnen gaan. Wij hebben een groot netwerk, dat moesten we gebruiken."

Eigen import
"Omdat we niet wilden wachten tot de politiek eindelijk iets voor ons zou doen, onderzochten we zelf of het mogelijk was om binnen de kaders van de wet PrEP uit Thailand te importeren. Dat lukte."

De actiegroep kreeg de stadspolitiek achter zich. De gemeenteraad stemde vorig jaar zomer in met een initiatiefvoorstel van GroenLinks en D66 om homo's te begeleiden bij het gebruik van PrEP. Daar werd 375.000 euro voor vrijgemaakt. Maar op landelijk niveau is de strijd om vergoeding nog niet gestreden.

Voor lhbt-vluchtelingen houdt Church met het Aidsfonds informatiemiddagen om ze voor te lichten over het reilen en zeilen van de gayscene in Nederland. "In een tent als Church zien ze meteen hoe transparant wij in Nederland met onze homoseksualiteit omgaan."

Sneltest
"Als je uit een conservatief land komt waar homoseksualiteit wordt bestraft met de dood, dan kunnen de vrijheden die je hier krijgt best een rollercoaster zijn. Dat maakt mensen kwetsbaar. Sommigen hebben nog nooit van soa's gehoord, dus dat is belangrijk om te bespreken."

Ongeveer eens per maand kunnen bezoekers zich in Church met een sneltest laten controleren op hiv. Niet dat veel bezoekers dat doen ("een club is niet echt een prettige plek om te horen dat je eventueel hiv-positief bent"), maar volgens Rodermond is het een goede manier om bewustzijn te creëren. "We willen mensen herinneren aan de risico's."

Ondertussen staat het homo-uitgaansleven in Amsterdam onder druk. Het aantal roze clubs en bars neemt al jaren af. De clubs en bars die nog bestaan, krijgen meer en meer een 'hetero­uitstraling'. Een veelgehoord argument is dat homo's in Amsterdam zo geaccepteerd zijn, dat ze geen eigen uitgaansgelegenheden meer nodig hebben. Rodermond wil daar niets van weten.

"Emancipatie is iets dat nooit voltooid is. Het zou mooi zijn als andere clubs zich ook wat actiever zouden opstellen in het debat. Samen kunnen we een hoop bereiken."

Lees ook: De 11 beste feestjes van dit weekend

Anne Rodermond. Manager Club Church zet zich in voor aanhoudende emancipatie van homoseksuelen Beeld
Anne Rodermond. Manager Club Church zet zich in voor aanhoudende emancipatie van homoseksuelenBeeld

Preventiepil

PrEP (pre-expositie profylaxe) is een pil die een hiv-infectie kan voorkomen. Nederland vergoedt dit preventiemiddel nog niet, in tegenstelling tot andere landen, waaronder de VS en Frankrijk.

De GGD en het Aidsfonds pleiten al jaren voor vergoeding, gezien de ervaringen in andere landen. In Londen daalde in 2015 het aantal hiv-infecties met 32 procent ten opzichte van 2014. In diezelfde periode steeg het gebruik van PrEP.

Een deel van de Nederlandse homo's betaalt PrEP zelf. Sinds afgelopen oktober is het middel betaalbaar: door het vervallen van het patent van farmaceut Gilead ging de prijs omlaag van 550 naar 50 euro per maand. Amsterdam verstrekte in 2016 PrEP op proef aan ruim 350 mannen.

Meer over