Clinton spreekt met Egyptische veldmaarschalk Tantawi

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft zondag gesproken met de Egyptische legerleider veldmaarschalk Hussein Tantawi. Clinton eiste van het leger dat het samenwerkt met islamitische leiders om de overgang naar een burgerregering in Egypte te voltooien.

Redactie
Hillary Clinton en veldmaarschalk Hussein Tantawi Beeld epa
Hillary Clinton en veldmaarschalk Hussein TantawiBeeld epa


De twee spraken ruim een uur met elkaar. 'Ze hebben het gehad over de politieke overgang en de voortdurende dialoog tussen het leger en president Morsi", zei een woordvoerder van het ministerie. "De minister heeft het belang benadrukt van het beschermen van de rechten van alle Egyptische burgers, inclusief die van vrouwen en minderheden.' Tantawi benadrukte op zijn beurt de economische behoeften van Egypte.

Het is de vraag hoeveel invloed de VS, die de Egyptische dictator Hosni Mubarak jarenlang steunden, nog hebben in Egypte. Clinton was dan ook gematigd in haar kritiek. Ze prees het leger voor het beschermen van burgers tijdens de opstand in februari 2011 en voor de voortgang die Egypte sindsdien heeft geboekt. Clinton riep het leger op zich 'louter te richten op het beschermen van de nationale veiligheid'.

Clinton sprak zaterdag voor het eerst met de Egyptische president Mohammed Morsi. De twee hadden het onder meer over de kwakkelende Egyptische economie. Clinton beloofde dat de VS Egypte zal helpen, met onder meer ruim een miljard dollar aan schuldenverlichting. Morsi zei op zijn beurt dat hij alle internationale verdragen die Egypte heeft ondertekend wil nakomen, waaronder het vredesverdrag met Israël uit 1979.

undefined

Meer over