Clinton in Egypte om steun overgang naar democratie te benadrukken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft zaterdag de Egyptenaren steun toegezegd in hun streven naar een democratische samenleving. 'Ik ben naar Caïro gekomen om opnieuw te getuigen van de sterke steun van de Verenigde Staten voor het Egyptische volk en de overgang naar de democratie', zei zij tegen journalisten na een gesprek met president Mohamed Morsi.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Beeld afp
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.Beeld afp

Het was de eerste ontmoeting van Clinton met de nieuwe president. Zij wil er bij Morsi en de militaire leiders op aandringen te blijven samenwerken om de overgang naar een democratisch Egypte te voltooien. Egypte is sinds jaar en dag een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de Golfregio.

'De democratie is moeilijk', zei Clinton. Zij vereist volgens haar bereidheid tot een dialoog en tot compromissen. 'Wij zijn bemoedigd en we willen helpen. Maar we weten dat de beslissing niet aan de Verenigde Staten, maar aan het Egyptische volk is', aldus de bewindsvrouw. Zij spreekt tijdens haar bezoek, dat 2 dagen duurt, ook met legerleider Hussein Tantawi, activisten voor de rechten van vrouwen en leiders van de koptische kerk, de grootste christelijke groepering in Egypte.

Morsi kwam onlangs in aanvaring met de nog altijd machtige legertop, toen hij het parlement bijeenriep. Daarbij negeerde hij een uitspraak van het Constitutionele Hof dat het parlement met instemming van de militaire leiding had ontbonden wegens mogelijke fraude bij de parlementsverkiezingen.

Morsi won als kandidaat van de islamitische partij Moslim Broederschap de eerste vrije presidentsverkiezingen in Egypte, nadat een volksopstand een einde had gemaakt aan de 30-jarige dictatuur van president Hosni Mubarak.

Eind vorige maand droegen de militairen, die na de val van Mubarak een tussenregering vormden, formeel de macht over aan de nieuwe president.

undefined

Meer over