'Clinton favoriet voor positie president Wereldbank'

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is een van de belangrijkste kanshebbers voor de positie van president van de Wereldbank. Als Clinton de baan wil, is hij van haar, laten anonieme bronnen weten.

Emma van der Wateren
Hillary Clinton heeft laten weten geen enkele intentie te hebben president van de Wereldbank te worden. Beeld afp
Hillary Clinton heeft laten weten geen enkele intentie te hebben president van de Wereldbank te worden.Beeld afp

Dat meldt persbureau Bloomberg vandaag. De andere kanshebber is Lawrence Summers, voormalig economisch adviseur van het Witte Huis. Summers heeft laten weten interesse te hebben in de baan, maar is volgens bronnen minder gewild dan Clinton. De Amerikaanse minister liet echter herhaaldelijk weten niet geïnteresseerd te zijn in de positie. Gisteren verklaarde ze opnieuw geen enkele intentie te hebben president van de Wereldbank te worden.

De huidige president van de Wereldbank, Robert Zoellick, maakte gisteren bekend op 30 juni af te treden. Hij heeft daarmee zijn termijn van 5 jaar vol gemaakt.

Sinds de oprichting van de bank bijna 68 jaar geleden geldt de informele afspraak dat een Amerikaan president is van de Wereldbank en een Europeaan van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Wereldbank nam in april vorig jaar voorstellen aan die ertoe moeten leiden dat ook kandidaten uit andere landen een kans maken op de baan. De Verenigde Staten hebben beloofd in de komende weken een kandidaat naar voren te schuiven.

Meer over