PlusFilm

Claire Darling is een ereronde voor Deneuve

De legendarische actrice Catherine Deneuve, speelt een demente vrouw met een tragisch verleden in Claire Darling, Julie Bertuccelli's derde speelfilm.

Joost Broeren-Huitenga
Claire Darling Beeld September Film
Claire DarlingBeeld September Film

"De schoonheid van mooie dingen voedt onze ziel," stelde Claire Darling in haar jongere jaren. Nu is ze de ­zeventig ver gepasseerd en zitten al die mooie dingen haar alleen maar in de weg in het grote landhuis waar ze moederziel alleen woont.

De oude dame huurt wat potige jongens in en laat ze alles in de tuin zetten. Uitverkoop. Weg met de antieke meubels, de tientallen boeken en de vele klokwerkpoppen die ze in haar leven verzamelde. Complexe kleine machientjes zijn het, die nadat je ze hebt opgewonden een indrukwekkende reeks handelingen doorlopen.

Claire Darling

Regie Julie Bertuccelli
Met Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Alice Taglioni
Te zien in Cinecenter, The Movies, Tuschinski

Welke familietragiek achter Claires abrupte beslissing ligt, wordt pas gaandeweg Julie Bertuccelli's derde speelfilm Claire Darling duidelijk. Wel is direct zonneklaar dat Claire de dingen mentaal niet helemaal meer op een rijtje heeft.

Als ze zich even omdraait is het weidse gazon waar net haar spullen nog stonden uitgestald, ineens weer helemaal leeg. Geen wonder dat een dorpsgenoot Claires dochter Marie waarschuwt, hoewel moeder en dochter al jaren geen contact meer hebben.

Het is een wel heel filmische vorm van dementie die mevrouw Darling aantast. De onverwachte herinneringen dringen zich telkens precies op wanneer ze nodig zijn voor het verhaal. Het is tekenend voor Bertuccelli's vertelling: even mechanisch en doelgericht als de vernuftige poppen in Claires collectie.

Veel meer drijft Claire Darling op de legendarische actrice die de titelrol speelt: Catherine Deneuve. Dat het een persoonlijk project voor Deneuve is, wordt benadrukt door het feit dat haar dochter Chiara Mastroianni in deze film haar dochter Marie speelt. Claire Darling is een ereronde voor de inmiddels 75-jarige Franse actrice.

Meer over