Claim op Amsterdamse fraudeurs markten

Justitie wil van zeven Amsterdamse ex-marktmeesters ieder tussen de 90.000 en 140.000 euro terugvorderen. Dat bedrag zouden zij in circa tien jaar aan steekpenningen hebben ontvangen op het Waterlooplein en de Lindengrachtmarkt.

Albert de Lange
null Beeld anp
Beeld anp

Het proces tegen de zeven mannen, die in januari 2010 werden opgepakt, begint volgende week dinsdag; er zijn vier dagen voor uitgetrokken. Ze worden ervan beschuldigd dat ze in ruil voor geld - volgens het OM bedragen van twee tot vijftig euro - een oogje dichtknepen.

Ten tijde van hun arrestatie vond de politie in het marktkantoor in de Stopera 30.000 euro in contanten, terwijl de marktmeesters niet geacht werden transacties cash af te wikkelen. Dat bedrag was volgens de politie de 'opbrengst' van twintig dagen.

De verdachten, tussen de 43 en 66 jaar en merendeels woonachtig buiten Amsterdam, waren in dienst van stadsdeel Centrum; ze zijn inmiddels ontslagen. Op hun bezittingen is door justitie alvast beslag gelegd, vooruitlopend op de uitspraak.

Het onderzoek in de zaak heeft bijna vier jaar geduurd. De meeste marktkooplui die als getuigen zijn gehoord, waren terughoudend in hun verklaringen, aangezien ze zelf meedraaiden in een corrupt systeem dat volgens ingewijden jaren heeft gefunctioneerd en nog altijd niet is uitgebannen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over