Circus Renz bestaat honderd jaar

Het is een vertrouwd gezicht; het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz in Amsterdam. Elk jaar rond dezelfde tijd. Nu hoek Beethovenstraat/De Boelelaan, vroeger op een parkeerplaats tegenover de RAI.

Corrie Verkerk
Slangenmens Yanaysi uit Cuba repeteert voor de façade van Circus Renz in Amsterdam-Zuid. Foto © Marco Okhuizen Beeld
Slangenmens Yanaysi uit Cuba repeteert voor de façade van Circus Renz in Amsterdam-Zuid. Foto © Marco Okhuizen

Dit jaar valt er iets te vieren: het circus bestaat honderd jaar. 'Oervader' Arnold van der Vegt begon met het bedrijf in 1911. In 1991 was het de beurt aan de vierde generatie. De jonge directeur Herman Renz jr. en zijn levenspartner Diana Luycx staken het oude circus in een nieuw jasje en toerden succesvol door het land.

Tot het noodlot toesloeg en Herman en Diana, in 1996, in hun nieuwe woontrailer om het leven kwamen door koolmonoxidevergiftiging. Even leek het einde in zicht, maar de medewerkers knokten voor hun zaak.

Celebrations heet de show waarmee het eeuwfeest trots wordt gevierd. Vol jonge, internationale artiesten. 'We laten zien hoe hip circus kan zijn,' klinkt het. En natuurlijk zijn er dieren. De discussie daarover raakt ook deze directie. 'Maar iedereen mag naar de dieren komen kijken. We doen het goed.'

Meer over