Circa 120 aangiftes tegen Samson en Spekman

Ongeveer 120 aangiftes zijn binnengekomen tegen PvdA-leider Diederik Samsom en zijn partijvoorzitter Hans Spekman. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

Redactie
PVDA-leider Diederik Samson en partijvoorzitter Hans Spekman op campagne in Breda in februari. Beeld ANP
PVDA-leider Diederik Samson en partijvoorzitter Hans Spekman op campagne in Breda in februari.Beeld ANP

PVV-voorman Geert Wilders riep begin april mensen op om dit te doen, voor uitspraken die Samsom en Spekman over Marokkanen hebben gedaan. Wilders deed dit toen in reactie op de ruim 5000 aangiftes die tegen hem zijn gedaan wegens omstreden uitlatingen over Marokkanen.

Een woordvoerder van het OM in Amsterdam zegt dat de aangiften worden bestudeerd. Het is nog niet duidelijk wanneer er een besluit wordt genomen over wat er met de aangiftes wordt gedaan.

'Etnisch monopolie'
Volgens Wilders heeft PvdA-leider Samsom destijds als Kamerlid gezegd dat Marokkanen een 'etnisch monopolie' op overlast hebben gekregen en heeft hij daarbij ook een verband gelegd met hun geloof. PvdA-voorzitter Spekman heeft volgens Wilders gezegd dat Marokkanen die niet deugen, moeten worden vernederd, voor de ogen van hun eigen mensen. De PVV-leider meent dat die uitspraken veel verder gaan dan zijn eigen uitspraken over minder Marokkanen.

Hij vindt dat Samsom en Spekman moeten kunnen zeggen wat ze hebben gezegd. Maar als het OM Wilders zou vervolgen, dan zou justitie ook deze PvdA-kopstukken moeten vervolgen. 'Als vrouwe Justitia echt blind is, dan zouden dit soort uitspraken gelijk behandeld moeten worden', zei Wilders.

Wilders gaf bij zijn oproep ook aan dat hij hoopt dat het OM besluit niemand voor deze uitlatingen over Marokkanen te vervolgen. 'Maar als ze wel tot vervolging overgaan, dan niet alleen de heer Wilders, maar ook Samsom en Spekman', benadrukte de PVV-voorman toen.

Meer over