CIDI registreert minder antisemitische incidenten

Het aantal geregistreerde antisemitische incidenten is vorig jaar gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) registreerde in 2015 in totaal 126 incidenten. In 2014 werden 171 anti-Joodse incidenten opgetekend, het jaar daarvoor waren het er honderd.

ANP en aangevuld door: redactie
Tijdens oud en nieuw werd de voordeur van een Irakees-Joods gezin in de Rivierenbuurt ingetrapt Beeld Facebook
Tijdens oud en nieuw werd de voordeur van een Irakees-Joods gezin in de Rivierenbuurt ingetraptBeeld Facebook

Het gaat dan om fysiek geweld en uitschelden. Vorig jaar werd in vijf gevallen fysiek geweld gebruikt; volgens het CIDI 'slechts één minder dan het jaar daarvoor'.

Zo werd een Amsterdamse vrouw hard geduwd, bij de keel gegrepen en met de dood bedreigd door de ouders van een klasgenootje van haar dochter, nadat die erachter waren gekomen dat de Marokkaanse vrouw getrouwd is met een Marokaanse Jood. In de Rivierenbuurt werd een Joods-Irakees gezin tijdens oud en nieuw belaagd met vuurwerk door een groepje jongeren. Ze riepen antisemitische leuzen en trapten de voordeur in.

Ajax
Het CIDI noemt het zorgelijk dat het aantal anti-Joodse incidenten op scholen in tien jaar niet zo hoog was als in 2015: zestien. De organisatie wil dat er op scholen extra aandacht komt voor het onderwerp.

Ook antisemitische spreekkoren in het voetbal baren het CIDI zorgen. Incidenten in de categorie 'sport' verdubbelden van 5 in 2014 naar 10 in 2015. Negen van de tien incidenten in die categorie hebben betrekking op spreekkoren. Vier van de incidenten vonden plaats tijdens een wedstrijd tegen Ajax.

Het CIDI monitoort jaarlijks hoeveel antisemitische incidenten worden gemeld bij henzelf en andere discriminatiebureaus. Ook bekijken ze welke incidenten worden gemeld in de media.

Meer over