CIDI: hernoem Mijksenaarzaal in Stopera

Het CIDI vindt dat de gemeente Amsterdam op zoek moet naar een andere naam voor de Mijksenaarzaal in de Stopera. De Amsterdamse ambtenaar met die naam werkte actief mee aan de deportatie van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Redactie
Piet Mijksenaar en zijn vrouw. Beeld anp
Piet Mijksenaar en zijn vrouw.Beeld anp

"Nu wij dit weten, mag zijn naam niet langer worden vereeuwigd en geëerd met een zaal in het gemeentehuis," laat het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israël) weten. Omdat 'nu blijkt dat Mijksenaar in de jaren 1942-1943 de bezetter enthousiast hielp bij de deportaties van Joden en dat hij zich beijverde om dit proces snel en efficiënt te laten verlopen.'

CIDI roept de burgemeester en het college op zo spoedig mogelijk de naam van de Mijksenaarzaal te verwijderen en 'Amsterdam te verlossen van deze beschamende vlek op het toch al niet zo schone blazoen'. Juist nu het moeilijker wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog over te brengen, moet deze misstand worden rechtgezet, aldus het CIDI.

Tegenstrijdig
In een onlangs verschenen dissertatie blijken de twee gezichten van Pieter Jan Mijksenaar. Hij redde twee Joden (en werd daarvoor later geëerd) maar ook bedacht hij plannen om de gedwongen verhuizing van joden naar getto's te versnellen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw vernoemde het Amsterdamse gemeentebestuur een zaal naar de ambtenaar.

Volgens de auteur van de dissertatie, Stephan Steinmetz, was Mijksenaar een treffend voorbeeld van de tegenstrijdige houding van Amsterdamse ambtenaren. Als het om joden als anonieme groep ging heerste veelal apathie; maar velen hebben wel individuele Joodse bekenden geholpen.

Mengelbergzaal
De Joodse activist Ronny Naftaniel noemt de benoeming van de zaal in de Stopera naar Mijksenaar 'een absurd initiatief '. "Die naam kan niet blijven. Waarom hebben we anders ook geen Mengelbergzaal?" Hij gaat een brief naar burgemeester Eberhard van der Laan sturen.

De gemeente Amsterdam laat weten de uitkomsten van het promotieonderzoek te zullen bestuderen.

Lees hier het volledige artikel: Ambtenaar Piet Mijksenaar redde Joden, maar hielp de bezetter ook [+]

Meer over