Plus

ChristenUnie wil best praten, 'maar dan moeten we wel gewenst zijn'

Als D66-leider Alexander Pechtold niet met de ChristenUnie wil praten over een nieuw kabinet, moet hij daarvoor geen smoesjes verzinnen. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt het onterecht dat Pechtold zijn partij uitsluit op basis van iets dat de ChristenUnie niet vindt.

Hanneke Keultjes
Gert-Jan Segers zaterdagmiddag op het partijcongres in Lunteren. Beeld anp
Gert-Jan Segers zaterdagmiddag op het partijcongres in Lunteren.Beeld anp

Dat zei Segers zaterdagmiddag op het partijcongres in Lunteren.

Segers reageerde hij op een uitspraak van Pechtold, die donderdag na een bezoek aan informateur Schippers stelde dat de ChristenUnie 'zelfs van de euro afwil'. "Ik wist dat zelf nog niet," zo hekelde Segers deze uitvlucht van de D66-voorman. "Als het de komende week niet tot gesprekken met ons zou komen, dan wel graag vanwege iets wat wij echt vinden en niet vanwege iets wat we niet vinden."

Buitengewoon ingewikkeld
In het verkiezingsprogramma preludeert de ChristenUnie er echter wel op dat er een moment kan komen dat de euro opgegeven moet worden om de Europese Unie te behouden. 'Dat zullen wij echter nooit eenzijdig doen,' zo valt te lezen.

De ChristenUnie blijft bereid 'om in alle openheid' te praten over een nieuw kabinet, ondanks grote verschillen tussen de partijen. "Maar dan moeten we wel gewenst zijn," zo benadrukte hij.

D66-leider Pechtold noemde een nieuwe poging tot kabinetsformatie met de ChristenUnie 'onwenselijk'. Volgens Segers zijn steeds minder partijen bereid om met elkaar te praten, waardoor de 'zoektocht naar een kabinet' buitengewoon ingewikkeld wordt.

Samenwerking
Informateur Edith Schippers heeft de partijen daarom opgeroepen dit weekend te gebruiken voor 'reflectie', in de hoop dat de petten maandag anders staan. Bij de ChristenUnie is die reflectie niet nodig, zo klinkt het. Zij sluiten niemand uit en willen wel praten. "In een tijd van populisme heeft het politieke midden nog maar een paar kansen om te laten zien dat ze wél kunnen samenwerken in dienst voor ons land."

Door samenwerking, stelt Segers, is Nederland groot geworden. "Ondanks grote verschillen."

De ChristenUnie heeft eerder verantwoordelijkheid genomen, zo riep Segers in herinnering. In 2007 onderhandelde oud-partijleider André Rouvoet over deelname aan Balkenende-IV. Segers' voorganger Arie Slob sloot akkoorden toen het kabinet Rutte-II de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt was. "Dat ging over politieke kloven heen."

'Letterlijk levensgevaarlijk'
De verschillen tussen D66, de partij die hoe dan ook nodig is voor een nieuw meerderheidskabinet, en de ChristenUnie zijn groot. D66 wil de euthanasiewet zo versoepelen dat mensen die 'klaar zijn met leven' ook kunnen sterven. De ChristenUnie gruwelt van dat idee; het druist in tegen de christelijke waarden van de partij.

Eerder twitterde Segers dat hij dat 'letterlijk levensgevaarlijk' vond, al noemde hij dat plan voor voltooid leven niet in zijn toespraak. Wel zei hij werk te willen maken van zijn plan voor 'waardig ouder worden', waarmee de ChristenUnie onder andere eenzaamheid onder ouderen wil tegengaan. Ook stelde Segers dat de inzet van zijn partij 'helder en duidelijk is'. "U weet welk hart er achter onze politieke inzet klopt. Dat is de wens om geloof een stem te geven."

Meer over