Plus

Chriet Titulaer (1943-2017): Boodschapper van de toekomst

Met zijn karakteristieke baard en kapsel en onmiskenbaar Limburgse accent was Chriet Titulaer tussen 1969 en 1990 niet weg te slaan van de televisie.

Eric Seuren
In 1982, bij de Teleaccursus Een Kwart Eeuw Ruimtevaart Beeld anp
In 1982, bij de Teleaccursus Een Kwart Eeuw RuimtevaartBeeld anp

Titulaer - op 9 mei 1943 geboren in Hout-Blerick - begon zijn televisiecarrière als presentator en commentator van historische gebeurtenissen als de maanlanding in 1969 en de lancering van de Spaceshuttle Columbia in 1981.

De sterrenkundige, wetenschapper en televisiepersoonlijkheid verbleef de laatste jaren in een privé verzorgingshuis. Dit weekeinde is hij op
73-jarige leeftijd overleden.

De nieuwste technologie
In het Tros-programma Wondere Wereld wijdde hij hele generaties in
in de nieuwste technologie. Neem het horloge waarop je niet alleen de tijd, maar ook je stemming - groen is ontspannen - kunt aflezen. Of die uitzending waar hij, nogal wankel, op een fiets aankomt met een joekel van een telefoon. Een antwoord van de toenmalige PTT op dicht­slibbende steden: op de fiets in plaats van in de auto, maar toch bereikbaar.

In 1989 opende Titulaer het Huis van de Toekomst in Rosmalen, waar zo'n 250 hypermoderne snufjes werden gepresenteerd, zoals een fax en een cd-speler; nu alweer uit het dagelijks leven verdwenen, maar toen het nieuwste van het nieuwste.

De presentator voorspelde de toekomst deels heel goed: hij voorzag elektronica in huis, afval scheiden, zonnepanelen en een tv met talloze zenders. De smartphone staat opmerkelijk genoeg niet in het rijtje.

Kantoor van de Toekomst
Het Huis van de Toekomst ging in 1995, 3,5 miljoen bezoekers later, dicht. In hetzelfde jaar ging in Rosmalen het Kantoor van de Toekomst open, ook van de hand van Titulaer. Hier wilde de Limburger laten zien dat medewerkers niet meer naar kantoor hoeven te komen om te werken.

De wetenschapper kreeg een planetoïde - 12133 Titulaer - en een trein van ov-bedrijf Veolia naar zich vernoemd.

In de jaren negentig verdween Titulaer van de televisie en verkocht hij zijn mediaproductiebedrijf, omdat zijn gezondheid achteruitging.

Lees ook dit interview uit het archief: 'Een tweede Chriet Titulaer is er niet'

Meer over