Lijstje

Chococravings? Op deze plekken kun je los

Het is vrijdag 467 jaar geleden dat chocolade in Europa werd geïntroduceerd. Genoeg reden voor de mensheid om World Chocolate Day uit te roepen én voor ons om een lijstje te maken met plekken waar je dit bruine (en soms witte) goud kan vieren.

Het Parool
null Beeld Letizia Piatti
Beeld Letizia Piatti

Hagelslag tappen in de Appie
Zouden felgeel gekleurde hageltjes werkelijk anders smaken dan de blauwe variant, of dikkere hagelslag? Bij de Purmerendse AH XL zitten ze niet in kartonnen doosjes, maar komen ze uit de tap. De klant kan ze - in elke combinatie - zelf tappen.

Van felgeel gekleurde hageltjes tot dikke blauwe chocostaafjes: in Purmerend kun je tappen naar hartelust. Beeld Jean-Pierre Jans
Van felgeel gekleurde hageltjes tot dikke blauwe chocostaafjes: in Purmerend kun je tappen naar hartelust.Beeld Jean-Pierre Jans

Niks zonder choco in chocoladecafé ChiqueOLatte
Koude en warme chocolademelk, bonbons en chocoladekoffie: bij ChiqueOLatte, loopt niemand de deur uit zonder chocolade te eten. Ze verkopen er meer dan vijftig soorten, afkomstig uit de verste uithoeken van de wereld. Je choco-expertise testen? Ga dan de Real Chocolate Challange aan (€7,95 p.p.).

De muur van het café is bedekt met houten chocoladereepvormen Beeld Dingena Mol
De muur van het café is bedekt met houten chocoladereepvormenBeeld Dingena Mol

Cacaokennis opdoen in het Cacaomuseum
Bier en deodorant van cacao. Heus het bestaat, en is te vinden in het Cacaomuseum in de Czaar Peterstraat. Daar kan je overigens ook workshops, lezingen volgen of smikkelen van een chocoladediner. Komkommersoep met karnemelk en stukjes chocolade bijvoorbeeld.

Chocolade van over de hele wereld: je leert, proeft en koopt het in het Cacaomuseum Beeld Charlotte Odijk
Chocolade van over de hele wereld: je leert, proeft en koopt het in het CacaomuseumBeeld Charlotte Odijk

Patatje choco bij de Frietboutique
Het patatje choco is al niet meer te krijgen. Tenzij je afreist naar Roermond of Japan. Maar, zegt Kees van Unen 'Patat met chocolade, dat smaakt zoals het klinkt' en dus kan het volgens Van Unen 'meteen met een onderhandse worp in de vuilnisbak'.

'Om kort te gaan: chapeau voor de drang tot innoveren,' aldus Kees van Unen. Beeld Hands Off My Chocolate Friet
'Om kort te gaan: chapeau voor de drang tot innoveren,' aldus Kees van Unen.Beeld Hands Off My Chocolate Friet

Proeffestijn in de Tony's Chocolonely winkel
Popcorn discodip, coffee crunch, meloen framboos en natuurlijk karamel zeezout. Het mag gezegd worden: Tony's Chocolonely is de koning van de kekke chocosmaken. Stuk voor stuk zijn ze te proeven - en kopen - in de winkel op het Westergasterrein.

De chocoladeautomaat van Tonys Chocolonely in de winkel op de Polonceaukade. Beeld Tonys Chocolonely
De chocoladeautomaat van Tonys Chocolonely in de winkel op de Polonceaukade.Beeld Tonys Chocolonely

Nog meer chocoladecravings? Lees ook: Chocolatemakers in Noord groeit uit zijn jasje of kijk deze aflevering van Metropolis waarin cacaoboeren in Ivoorkust voor het eerst chocolade proeven.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over