Chinezen pakken Apple nu ook in Amerika aan

Apple moet zich nu ook op eigen bodem verdedigen tegen een Chinees bedrijf dat zegt te zijn misleid toen het de merknaam iPad verkocht aan het Amerikaanse elektronicaconcern. De firma, Proview International, heeft een klacht ingediend bij justitie in Californië.

ANP/ Redactie
Rowell Yang Long-San, CEO van Proview International. Beeld ap
Rowell Yang Long-San, CEO van Proview International.Beeld ap

Proview, een aan lager wal geraakte fabrikant van computerschermen, spande eerder al een reeks rechtszaken aan in China. Het eiste daarbij een verbod op de productie en verkoop van de iPad, de populaire tabletcomputer van Apple.

Apple heeft volgens Proview in 2009 een bedrijfje op poten gezet, IP Application Development ofwel IPAD, met als doel de merknaam iPad te kopen. Advocaten van IPAD zouden daarbij het Chinese bedrijf hebben verzwegen namens wie zij handelden en waarom ze de rechten op de merknaam graag wilden hebben.

Proview en Apple verschillen ook van mening over wat er precies is afgesproken toen de verkoop uiteindelijk werd beklonken. De kwestie kan flinke gevolgen hebben voor de Amerikaanse technologiereus. Nu al is in verscheidene Chinese steden de verkoop van de iPad stilgelegd in afwachting van de rechtszaken.

Meer over