Chinese stad volledig afgesloten vanwege uitbraak pest

Een volledige stad in China met 30 duizend inwoners is afgesloten van de buitenwereld nadat er een man is overleden aan de builenpest. Er is geen enkele vorm van verkeer mogelijk tussen het oude centrum van Yumen (in de provincie Gansu)  en de omliggende bewoonde gebieden. Volgens het Chinese persbureau Xinhua staan er zeker tien controleposten rond het verzegelde gebied.

Sacha Kester
Een foto van pest-bacteriën in het lichaam van een patiënt. Beeld afp
Een foto van pest-bacteriën in het lichaam van een patiënt.Beeld afp

Xinhua meldt dat niemand besmet lijkt te zijn met de dodelijke ziekte, maar dat alle 151 mensen die in contact zijn geweest met de man die aan de pest is overleden, onder observatie staan. Het geïsoleerde gebied zou over genoeg rijst, bloem en olie beschikken om 'het een maand uit te houden, indien nodig', zeiden gezondheidsambtenaren tegen lokale media.

Marmot
Volgens onderzoekers heeft de man een marmot in het veld gedood en deze in stukken gesneden en aan zijn hond gevoerd. Hij kreeg hevige koortsen en werd opgenomen in het ziekenhuis van Yumen, waar hij vorige week woensdag overleed. Ook de velden waar de man de marmot heeft gevangen en het dorp waar hij vandaan komt zijn afgesloten.

De pest is een zeer besmettelijke ziekte die in de veertiende eeuw ongeveer de helft van de inwoners van Europa het leven heeft gekost. In de negentiende eeuw kwamen er in China miljoenen mensen om het leven bij een uitbraak. De bacteriële infectie verspreid zich over het algemeen via vlooienbeten, en de vlooien zitten vaak op knaagdieren (ratten, muizen, maar ook marmotten).

De pest steekt nog steeds af en toe de kop op en is door de
Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot een van de dodelijkste besmettelijke ziekten die bestaan. Er is tegenwoordig antibiotica beschikbaar waardoor een patiënt kan genezen, maar zonder medicatie kan iemand binnen 24 uur sterven.

Meer over